Fra demoen i Bergen. Bilde fra lubava.info
Maria Halvorsen holder appell i Bergen 26. mars. Bilde fra lubava.info

På mindre enn ett døgns varsel samlet 15-20 folk seg til punktmarkering foran Utenriksdepartementet i Oslo lørdag 26. mars.

En tilsvarende markering ble avholdt på Torgalmenningen i Bergen (bildet t.h.) samme dag med rundt 50 deltakere.

Dette var de første protestmarkeringene mot angrepskrigen som Norge nå deltar i. Her kan du lese noen av appellene.

Jan R. Steinholt fra ML-gruppa Revolusjon holdt hovedappellen foran UD i Oslo. Det var også appeller fra Komiteen for et fritt Irak (se fane) og fra RKU.

Maria Halvorsen (bildet) holdt hovedappell for initiativtakerne i Bergen. NKP, RKU og Rødt holdt appeller.

Appell ved ML-gruppa Revolusjon

Kjære krigsmotstandere og anti-imperialister. Takk for at dere stiller opp på så kort varsel.

«Det er viktig at libyere lager sin egen revolusjon», sa statssekretær Espen Barth Eide den 1. mars. Han advarte mot vestlig innblanding. Det gjorde også sjefen hans, Gahr Støre. Det var klok tale fra UD. Som nå er fullstendig glemt.

Tre uker seinere er Norge i full krig mot Libya. Stoltenberg lot seg ikke be to ganger da Sarkozy inviterte ham med på bombefest.

Seks norske F-16 fly utfører overvåkings- og angrepstokt, og de står inntil videre direkte under en fremmed stats kommando. Nærmere bestemt USAs.

Vi må slå fast at vi har en krigsgal regjering og et blodtørstig Storting.

De rødgrønne viser at de ikke står tilbake for Bondevik-regjeringa. Faktisk er de verre: for denne regjeringa inkluderer et parti, SV, som påstår at de er for fred og imot NATO og USA.

For fjerde gang på 12 år deltar Norge i en angrepskrig mot en stat som aldri har utgjort noen trussel mot norsk territorium. Og for minst tredje gang støtter «fredspartiet» SV krigføringa aktivt.

Flyer om LibyaKrigspropagandaen er i full gang: Vi fører ikke krig, men deltar i et «militært engasjement». Bomber og raketter treffer aldri sivile, de bare «tar ut fiendtlige mål». Vi forsvarer sivile liv og menneskerettigheter. Vi handler på vegne av «verdenssamfunnet».

Det er løgn fra ende til annen.

Sjølsagt fører Norge krig! Sjølsagt rammer angrepene sivile. Og det såkalte verdensssamfunnet ønsker absolutt ikke krig og bombing av det libyske folket. Hvis det var FNs generalforsamling og ikke sikkerhetsrådet som fikk bestemme, ville utfallet ha blitt et helt annet.

De revolusjonære folkelige kreftene i nabolandet Tunisia fordømmer angrepet på Libya. Den afrikanske union fordømmer krigen. Det meste av Latin-Amerika fordømmer krigen.

Den arabiske liga, som for en stor del består av langt verre undertrykkingsregimer enn Gaddafis Libya, sier at de ikke ville ha krig, bare et flyforbud. Kina, Russland, India, Brasil og Tyskland nektet å gi sin støtte til sikkerhetsrådets resolusjon som gir de aggressive vestmaktene frie hender. Men de var for feige til å blokkere resolusjonen.

Aldri har demokrati og frihet blitt innført med bomber og fremmed invasjon. Det er det libyske folket som skal avgjøre sitt eget styresett, og ingen andre.

Angrepstoktene over Tripoli bidrar heller ikke til å svekke Gaddafiregimets legitimitet i eget folk. Tvert om så styrker Gaddafi sin moralske posisjon for hver dag – iallfall så lenge han opptrer som patriot og oppfordrer folk i Libya til å slå tilbake de imperialistiske inntrengerne.

Imperialistene har aldri noensinne forsvart de arabiske folkene. De de nå gjør er å true de folkelige opprørene hvis de ikke oppretter «demokrati» etter oppskrift fra NATO.

Libyas folk har uansett ikke noe godt i vente fra landets gamle koloniherrer, de samme koloniherrene som har forsynt Gaddafi med mengder av våpen etter at han ble tatt inn i varmen for noen år tilbake. Det er de samme maktene og monopolene – også norske – som har omfavnet Gaddafi og sugd til seg av landets svære oljeressurser, Afrikas største.

Omtrent sånn var det også med Saddam Hussein i Irak. Først var han uregjerlig nasjonalist. Så ble han Vestens yndling i krigen mot Iran. Og til slutt banditt og kjeltring da Irak ikke lystret imperialistene og ville beholde kontroll over olja si.

Mye kan sies om Gaddafis regime, men det er langt bedre enn det despotiske kongedømmet i Saudi-Arabia. Saudi-Arabia har okkupasjonsstyrker i Bahrain for å slå ned det folkelige opprøret. Uten at noen bomber Saudi-Arabia, som nettopp har avsluttet århundrets våpenhandel med USA.

Hvis det er noe sted i verden det er høyaktuelt å innføre en flyforbudssone, må det være over Gaza. Seinest tirsdag gikk israelske fly til nye angrep mot forsvarsløse sivile og drepte minst åtte palestinere, blant dem flere barn. Men har noen noensinne hørt Stoltenberg eller Støre kreve flyforbud over Gaza?

Appell foran UD 26. mars 2011.
Jan R. Steinholt fra ML-gruppa Revolusjon holder appell foran UD 26. mars. 
Foto: MA
cc_by_nc

Hykleriet er satt i system. Sjøl statsministeren i NATO-landet Bulgaria sier at krigen egentlig handler om kontroll med Libyas olje, og vil ikke at landet hans skal delta.

Med Norge er det som kjent en annen sak. Norge er blitt en krigerstat.

Det begynte med bombinga av Jugoslavia, siden har det bare blitt verre. Etter den folkelige massemønstringa før krigen mot Irak i 2003 har den norske fredsbevegelsen ligget nede. Den har latt seg passivisere av ei regjering som har gjort tungetale og dobbeltsnakk til sitt varemerke.
Regjeringa sier engasjement og mener krig. Den sier demokrati og mener nykolonialisme. Den snakker om å spare liv, men sender norske krigere på vikingtokt for å ta liv.

SV har et stort ansvar her, i og med sitt totale forræderi mot fredsbevegelsen og partiets eget programgrunnlag. SV er sosialimperialister i bokstaveligste forstand: Sosialister i ord, imperialister i handling. Nestleder Bård Vegard Solhjell åpner også for å sette inn bakkestyrker.

I kveld er det landskamp i fotball mellom Norge og Danmark. Samtidig pågår en helt annen og tragisk landskamp mellom Norge og Danmark i Middelhavet. En landskamp mellom to krigsgale regjeringer om hvem som kan utføre flest bombeoppdrag for Frankrike, Storbritannia og USA.

Det er skammelig. Og det er tragisk.

Vi ønsker nederlag for imperialistene og seier for Libyas folk.

  • Stopp bombinga av Libya!
  • Det libyske folket har rett til å forsvare seg!
  • Alle norske styrker ut av krigssonen!

Også i Danmark var det demonstrasjoner mot krigen lørdag 26. mars. Se fotoreportasje her.