Under dekke av miljøkrav og kamp mot skatteunndragelser, trapper EU og USA opp handelskrigen.

Brikkene finner ikke hverandre lenger.President Donald Trump legger ikke fingrene imellom i sin omtale av EU, mens EU-lederne i direkte ordelag peker på USA og Trump som en trussel mot EU. Dette er mildt sagt nye toner i forholdet mellom Washington og Brussel.

Trump er likevel mer et symptom på den transatlantiske krisa enn årsaken til den. De økonomiske motsetningene mellom den europeiske og den amerikanske imperialismen har bygd seg opp over flere år, et faktum Donald Trump ikke gidder stikke under stol.

Amerikanske justismyndigheter ila sist høst storbanken Deutsche bank en bot på 14 milliarder dollar for bankens rolle i utstedelsen av råtne boliglån som utløste finanskrisa i 2008. Det har endt opp med et forlik på $7,2 milliarder. Oppunder jul ble Deutsche Bank i tillegg ilagt en ny bot på 630 millioner dollar for hvitvasking av russiske penger. Beløpet og timingen var ikke tilfeldig. EU oppfatter det klart som en amerikansk hevnaksjon.

Avgjørelsene kom kort tid etter at EU sendte amerikanske Apple en skatteregning på 13 milliarder euro. Apple har betalt tilnærmet null i skatt for sin virksomhet i Irland, og EU har anklaget Irland for å drive ulovlig statlig subsdering. 

«Dieselgate»

Volkswagen-skandalen, kjent som «dieselgate», inngår i samme bildet. Det var det amerikanske miljødirektoratet EPA som i september 2015 anklaget Volkswagen for utslippsjuks. Siden har flere europeiske og japanske bilprodusenter fulgt med i dragsuget. Det tyske VW-konsernet har blitt tvunget til å utbetale mange milliarder i erstatning til amerikanske bileiere. Også elektronikkgiganten Bosch er nå trukket inn i skandalen.

Amerikanske bilprodusenter har beleilig nok knapt blitt ramma av myndighetenes plutselige miljøengasjement. General Motors, Chrysler og Ford har i stor grad skydd unna dieselmotorer, både fordi bensin er billig i USA og fordi europeisk bilindustri har ligget langt foran den amerikanske når det gjelder dieselteknologi. 

I kombinasjon med den massive folkelige motstanden i USA så vel som i Europa, har krangelen medvirket til at forhandlingene om den transatlantiske investeringsavtalen TTIP har gått i stå.

Ny bankkrise under oppseiling

Deutsche Bank la fram et underskudd på 1,6 milliarder euro for året 2016. Beløpet tilsvarer omkring 12 milliarder kroner. Men allerede sommeren 2016, før forliket med USA, ble den europeiske storbanken betegnet som underkapitalisert og gjorde det elendig i stresstesten til den europeiske banktilsynsmyndigheten. Det internasjonale pengefondet IMF uttalte da at Deutsche Bank var «største netto bidragsyter til systemrisiko i det globale finanssystemet». Storbanken spiller en viktig rolle i å sikre at euroen overlever som fellesvaluta.

I Italia er flere storbanker i ferd med å gå over ende. Italienske banker har om lag 360 milliarder euro i dårlige lån, det vil si lån som mest sannsynlig aldri vil bli tilbakebetalt. Banker som følges av Den europeiske sentralbanken ECB hadde en råtten låneportefølje på €921 milliarder i september 2016.

Bail-in den nye regelen

EU vedtok et eget bankredningsdirektiv i 2014 (Krisehåndteringsdirektivet). Nye EU-regler fra 2015 skal gjøre det lettere å iverksette såkalt bail-in når banker går over ende. Dette for å hindre at staten reellt sett subsidierer eller blir storeier i insolvente banker som må reddes for at ikke hele det økonomiske systemet skal bryte sammen. Bailouts av denne typen foregikk i flere EU-land i 2008-2013 med aktiv medvirkning fra ECB og IMF. Statens oppkjøp av majoritetsandeler i forretningsbankene etter bankkrisa i 1991 var en norsk bailout på skattebetalernes regning. «Gullkortet» fra finansminister Kristin Halvorsen til de norske bankene i 2008 var en annen form for billig statlig kreditt.

Bail-in betyr enkelt sagt at innskyterne kan miste sparepengene sine i stedet for at staten griper inn med redningspakker. Praksisen ble først satt ut i livet på Kypros, hvor innskyternes midler over 100 000 euro i Laiki bank ble konfiskert. Det opprinnelige kravet fra troikaen var at alle skulle få barbert sine innskudd med 6,75 prosent, også småsparerne. 

Det er i dag ikke noe felles EU-system for sikring av innskudd, fordi kreditorstatene ikke vil risikere å måtte svi for banker som ryker overende i andre medlemsland.  Det er bare de første hundre tusen euroene som er «trygge», mens overskytende beløp i realiteten kan konfiskeres. 

Etter at Stortinget i 2016 avga suverenitet til EU ved å underlegge Finanstilsynet Den europeiske banktilsynsmyndigheten EBA, vil den norske innskuddsgarantien på to millioner kroner ryke, og bli mer enn halvert.

tidsskriftet mcashVar denne artikkelen nyttig? Sett inn en slant på konto 9235 32 26489 eller bruk Donér-knappen. Du kan også scanne koden ved siden av og bruke mCASH.

Tusen takk for bidraget!

Revolusjon er organ for Kommunistisk plattform, KPML

Det er et så altfor velkjent refreng som spilles ut etter terroren i Paris: Makthavernes svar på terroren fostret av Vestens kriger er enda mer krig ute og mer undertrykking hjemme.

hollande paris isisRetorikken fra den franske presidenten Francois Hollande og andre statsledere ligner til forveksling den til daværende president George Bush da han etter 11. september 2001 lanserte sin «krig mot terror» og gikk løs først på Afghanistan, deretter Irak.

NATO-Jens følger ivrig opp: – Det er simpelthen ikke noe alternativ å ikke bruke militær makt nå, sier han.

Alle delar av norsk militærpolitikk er basert på NATO og utanlandske aggresjonskrigar, medan territorialforsvaret vert redusert til eit nivå som vi aldri tidlegare har sett. 

Befalsskolen for Heimevernet på trening i Porsanger. Foto: Marte Brohaug / ForsvaretBefalsskolen for Heimevernet på trening i Porsanger. Foto: Marte Brohaug / ForsvaretDen nye  langtidsplanen for Forsvaret som vart lagt fram av regjeringa 17. juni i år har fått stor merksemd. Det økonomiske hovudelementet i planen er auka løyvingar til Forsvaret på 165 milliardar kroner i løpet av dei neste 20 åra.

Dokumentasjon Som en motvekt mot den imperialistiske krigspropagandaen, bringer vi her et utdrag fra Talibans melding fra slagmarken i Afghanistan.


I navnet til Allah, den nådige og barmhjertige.

De siste to ukene har en hær på 15.000 mann fra NATO, Storbritannia og USA gjennomført militære operasjoner i det lille området rundt Marjah, som ligger i Nad Ali-distriktet [kart]. En rekke fiendtlige bombefly, inkludert ubemannede droner og 60 kamphelikoptre deltar i operasjonen. Utenom dette har fienden også satt inn sine store og mest avanserte stridsvogner, Abraham og Shifton, som veier ca 65 tonn stykket.

Men til tross for forberedelser, skryt og propagandastunt har fienden vært ute av stand til å gjøre framskritt mot en liten gruppe av Mujahedin, som ikke teller mer enn 1000 væpnede menn og har våpen som ikke kan sammenlignes med fiendens. Men likevel, den selvoppofrende og dedikerte mujahedin har modig og vellykket stengt veien for okkupantene.

G8-lederne får en varm velkomst fra 200.000 demonstranter når imperialisthøvdingene møtes i Edinburgh. Blairs politi er sjølsagt på tå hev, og fant det best å arrestere alle som hadde kledd seg ut i klovnedrakt...

I løpet av de første 24 timene av angrepet på Libya, slapp amerikanske B-2 førtifem 900-kilos bomber. Alle disse massive bombene, sammen med krysser-raketter skutt ut fra britiske og franske fly og skip, inneholdt stridshoder av utarmet uran (DU).

Sampol-konferansen i Bergen arrangeres av masterstudenter i Sammenliknende politikk ved UiB. Årets tema var «kampen mot terror», og da var det visst naturlig at den norske statsterrorismens frontfigur, Grete Faremo, åpnet konferansen …

Nei til terrorkrig.Aktivister fra KPml var på plass utenfor konferanselokalene og delte ut  en løpeseddel med klar melding om at Norge skal ut av krigene i Afghanistan og Libya, og at Faremo må stilles til ansvar for norske krigsforbrytelser.

Tre danske okkupantsoldater ble i går drept i Afghanistan. Krigsherren Lars Løkke Rasmussen var ute med de store ord og sa at de døde for «fred, frihet, demokrati og dansk sikkerhet».

Et mindretall av det norske folket forsvarer den skitne krigen mot Afghanistan. En krig Norge skal ut av!

Den første angrepsbølgen omfattet 15 bombefly, 25 jagerfly og 50 krysserraketter, ifølge USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld. Det har blitt mange tokt etter det.

Men som da bombene regnet over Serbia og Kosova i 1999, forsøker USAs lakeier i regjering og storting å fortelle det norske folket at dette egentlig ikke er en krig, bare en kampanje imot terrorismen. Men det er grenser for hvor mange ganger et folk lar seg lure av løgnaktige politikere, og denne gangen er krigsmotstanden i utgangspunktet større.

USS Abraham Lincoln. Foto: Wikipedia/US Navy.
Styrkeoppbygging: USS Abraham Lincoln på tokt med støttefartøyer. Foto: Wikipedia/US Navy.
USA slår stadig kraftigere på krigstrommene mot Iran. Argumentene ligner til forveksling de som ble brukt mot Irak før det fatale angrepet i 2003.

FN skjerper tonen med nye sanksjoner, uten at Kina eller Russland legger ned veto i Sikkerhetsrådet. De imperialistiske rivalenes ettergivenhet og Obamas dalende popularitet i det kriseherja USA, gjør ny aggresjon fristende – sjøl om alle innser at det ville være den rene galskap.

Det pågår en enorm styrkeoppbygging i og rundt Persiabukta. USA har nettopp utplassert sin fjerde ubåt i Gulfen, tre andre ubåter vaker fra før av utenfor kysten av Bahrain. Hangarskipene USS Abraham Lincoln og franske Charles de Gaulle er dirigert til området. Abraham Lincoln blir eskortert av en krysser og fire destroyere. Totalt tretti kampfartøyer befinner seg i regionen, inklusive de som tilhører Storbritannia og Frankrike. I tillegg kommer en lang rekke støttefartøyer.

Lytt til sangen og se videoen her.

Stans aggresjonen mot Syria

  • Stans aggresjonen mot Syria!

  • Ingen norske bidrag eller støtte til terrorkrigen!

  • Still løgnerne og krigsforbryterne til ansvar!

Skriv under oppropet Stans aggresjonen mot Syria

- og spre budskapet videre til venner, på sosiale medier osv.!

{jcomments off}

 

 

 

syria kartflaggHvordan kunne det ha seg at Egeland og andre sa at det ikke kommer mat inn i Øst-Aleppo når det kom tonnevis av våpen inn?

Noen må stilles til ansvar. Mange må stilles til ansvar, skriver Eva Thomassen i dette innlegget.

eva thomassenEva Thomassen.Utenriksminister Børge Brende måtte med grøtete stemme i dag (30. desember) på direkte spørsmål – i «Politisk kvarter» på NRK, erkjenne at president al-Assad er Syrias president. Stille satt APs Anniken Huitfeldt og SVs Vegar Solhjell og nikket gjennom mikrofonen. Hvorfor så mollstemte? De har promotert en krig de har tapt. De har lagt breisida til i 6 år med beskyldninger mot en lovlig valgt president i en suveren stat for å få han styrtet. Beskyldninger som ikke har rot i virkeligheten. Operasjon fredelige demonstrasjoner mot en diktator nådde ikke helt til mål.

Vi oppfordrer den norske regjeringen til å trekke ut alle norske soldater fra Afghanistan. 

Vestens krigføring i Afghanistan har ikke svekket, men styrket terrorismen. Den har også gjort livssituasjonen verre for den jevne afghaner og peker ikke fram mot en fredelig gjenoppbygging av landet. At Norge fører krig i Afghanistan vil også på sikt svekke vår egen sikkerhet og forsvarsevne, sier initiativtakerne til «Hent soldatene hjem» (HSH), som er en ad-hoc-organisering av arbeidet for å få de norske soldatene hjem fra Afghanistan.

Cynthia McKinney rapporterer fra Tripoli: Klokka er nå 13:10 på ettermiddagen og dagliglivet i Tripoli utfolder seg med lærere, personale og barn på skolen, kremmere med sine salgsboder, gatefeiere som feier gatene, folk som forflytter seg til og fra i biler, på sykler, og til fots. Siden kl. 11:00 og fram til nå har minst 29 bomber rammet Tripoli.

Interessant nok fremstiller Washington Post, New York Times, Associated Press og andre Libyas påstander om bombene som «absurde». De snakker mot bedre vitende og er et forsøk på å rettferdiggjøre i opinionen den uforsvarlige bombingen av sivile som gjør sine daglige gjøremål i et tett befolket område. The Washington Post skriver at «Den libyske regjeringen klarer ikke å bevise påstandene om NATO-ofre» mens overskriften i Los Angeles Times lyser om at «Libyske tjenestemenn lager PR-stunt av konflikten».

Disse bombene og rakettene faller ikke ned i et tomrom. Menneskene over hele Tripoli har sine gjøremål akkurat som i alle andre storbyer med om lag to millioner mennesker.

Det offisielle Norge tar sterk avstand fra æresdrap. Ikke desto mindre lærer norske soldatbarn å se på drap i NATO-regi på fremmed jord som ærerike handlinger.

Dette er barnepakka Forsvaret tilbyr ungene som utenlandspersonellet etterlater hjemme..En del av sortimentet i barnepakka Forsvaret tilbyr de mindreårige «hjemmeheltene».Forsvaret har lenge drevet aktiv verving for å lokke ungdom ut i tjeneste for NATO. Rekrutteringa foregår regelmessig med svære annonsekampanjer og glansa magasiner der kvinner og menn blir fortalt at de kan «gjøre en innsats for Norge» ved å sette militærstøvlene på fremmed jord.

Norge ut av NATO. Foto: Revolusjon CC/BYNATO går til toppmøte i Lisboa den 19. november for å legge det som kalles en ny strategi, NATO 2020. Sist NATO reviderte sin strategi, for elleve år sida, var det starten på et bomberegn over Jugoslavia som siden har fortsatt out-of-area østover og eskalert i takt med «krigen mot terror».

Strategiutvalget, som er ledet av tidligere utenriksminister Madeleine Albright, legger opp til en «allianse som er tilpasningsdyktig og fleksibel i denne perioden med usikkerhet i det 21. århundret». Det meste av denne usikkerheten skyldes nettopp et stadig mer aggressivt NATO, men det inngår ikke i analysen.