9 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Falske korrupsjonsanklager gir riksrett i Brasil.Falske korrupsjons-anklager gir riksrett i Brasil.I lengre tid har det vært svært turbulent i den brasilianske kongressen. På gata har frontene vært steile i store demonstrasjoner både for og mot riksrett av president Dilma Rousseff.

Etter kveldens avstemming i Brasil er det nå klart at representantenes hus er for at president Dilma Rousseff blir stilt for riksrett.

– Den sosiale bevegelsen i Brasil kaller dette et kupp fra høyresiden. Dilma Rouseff er ikke anklaget for å ha beriket seg selv gjennom korrupsjon, i motsetning til flere av hennes politiske motstandere. Det er politikere anklaget for korrupsjon som står bak riksrett og nå vil de ta over makten gjennom et «legalt» politisk verktøy som riksrett, sier styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge, Vilde Haugsnes.

Beslutningen ligger nå i hendene på senatet som også må stemme over om de ønsker riksrett eller ikke. For at riksrettsprosessen skal starte trengs det to-tredjedels flertall i senatet. Det vil bli satt ned en kommisjon i senatet som kommer til å jobbe med saken. Senatet vil da ha frem til 11. mai for å ta en beslutning om de vil gå videre med riksrettssaken.

– Om Riksrett blir et faktum vil det være et kraftig slag mot demokratiet i Brasil. Høyresiden har selv flere korrupsjonsanklager mot seg. De har tatt initiativ til å kaste presidenten for det som til sammenligning med deres egne korrupsjonsskandaler bare er bagateller. Latin-Amerikagruppene mener dette er et misbruk av riksrettsprosessen for å kaste en demokratisk valgt president, uttaler Haugsnes.

Om senatet beslutter å starte riksrettssak mot president Rousseff vil hun være nødt til å trappe ned i perioden mens etterforskningen pågår. Prosessen kan vare i opptil 180 dager. I denne perioden vil visepresident Michel Temer ta over rollen som fungerende president. Michel Temer er selv mistenkt for korrupsjon.

Vilde Haugsnes, styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge.

Mer bakgrunn:
Måske rigsretssag mod præsidenten: Hvor går Brasilien hen? (da)

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre