6 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Det Norske Oljeselskap (DNO) starter kommersiell oljeutvinning i det okkuperte Irak i juni, som første internasjonale oljefirma. DNO startet prøveboring i de kurdiske områdene allerede i 2005.

– Å etablere oss i Irak var en meget klok beslutning, skryter visepresident Magne Normann i DNO til avisa Financial Times.
– Av sikkerhetsmessige grunner ville det vært svært vanskelig for oss å jobbe i andre deler av Irak, men i Kurdistan er det annerledes, sier Normann.

I motsetning til Statoil, som venter på at amerikanernes «parlament» i Bagdad skal vedta en ny oljelov som legger landets ressurser i hendene på utenlandske operatører gjennom såkalte PSA-avtaler, ser DNO ingen grunn til å vente.

Ny oljelov

Vasallregjeringa til al-Maliki innstilte i februar på en ny oljelov for produksjonsdeling (PSA), ført i pennen av de amerikanske monopolene. Men den er ikke formelt banket igjennom. Maliki-regimet er også kritiske til at den kurdiske regionalregjeringa har inngått separate avtaler med DNO, helt uavhengig av marionettene i Bagdad.
Den kurdiske regjeringa skal etter planen få 85 prosent av inntektene fra oljeproduksjonen, mens DNO beholder 15 prosent, skriver Financial Times ifølge NTB.

Statoil på hugget

Det går samtidig hissige rykter om at DNO er et ettertraktet oppkjøpsobjekt for større oljeselskaper, og at Statoil står fremst i køen av interessenter. Ryktene er hittil blitt avvist av Statoil, som stadig henviser til at de ikke vil engasjere seg i Irak før en ny oljelov er på plass. Som «ansvarlig statsselskap» foretrekker nok Statoil at den åpne utplyndringa av det okkuperte Iraks ressurser får et skinn av legitimitet. Det er naturligvis også en vesentlig grunn til at den norske regjeringa er ivrig støttespiller til «den politiske prosessen» i Bagdad.

* Les mer på sidene til Oljeindustriens landsforening

Denne artikkelen er også publisert på frittirak.no

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre