2 mars 2024

Abonnér for kr 100,-

Vipps til 634620 eller bruk betalingskort

I sin tale til FNs generalforsamling kalte Venezuelas president Hugo Chávez Frias USA for en «terroriststat» og sa at FN-hovedkvarteret bør flyttes fra New York.

Han gjorde det klart for generalforsamlinga at USA «er et land som ikke respekterer resolusjonene fra denne forsdamling», og høstet stor applaus. – USA framfører doble standarder, sa Chàvez. – Den amerikanske regjeringa forsvarer terrorisme. De taler om kampen mot terrorisme, men de utfører terrorisme, statsterrorisme, framholdt han. På den etterfølgende pressekonferansen viste han til USAs krigshandlinger og bruk av napalm i Irak, drapsoppfordringene mot Chávez fra predikant Pat Robertson og USAs vern av Luis Posadq Carriles, som er ettersøkt for terrorbombing av et cubansk passasjerfly.

Også Cubas Fidel Castro fulgte opp anklagene fra Chávez. Bush-administrasjonen har på sin side kjørt en beinhard retorikk mot Venezuela, med anklager om at Caracas har en «destabiliserende innflytelse» i Latin-Amerika. Den amerikanske regjeringa hadde på forhånd lagt hindringer i veien for sikkerhetsfolkene og helseteamet til Chávez, ved å nekte dem visum. I forbindelse med Katrina-orkanens ødeleggelser, tilbød Venezuela USA forskjellige former for assistanse. Også Cuba tilbød en brigade av 1500 leger og helsepersonell. USA har ignorert disse tilbudene.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre