13 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Illustrasjon: Carlos Latuff @LatuffCartoonsIllustrasjon: Carlos Latuff @LatuffCartoons

Israel er styrt av den mest ekstreme og rasistiske regjeringen i statens snart 75 år lange historie.

Den regjerende koalisjonen spenner fra statsminister Benjamin Netanyahus konservative, høyreorienterte Likud-parti, til ytterliggående ultraortodokse religiøse partier og til de ekstreme fascistene i partiet Jødisk makt. Sammen vant de et flertall på 64 av 120 seter i det israelske parlamentet, Knesset.

Vil annektere Vestbredden

Alle partiene i den nye regjeringa vil fortsette apartheidstyret overfor palestinerne, både i okkuperte områder og inne i Israel. Noen av partiene, inkludert Religiøs sionisme og Jødisk makt, ønsker å formelt annektere deler av eller hele Vestbredden og utvise (eller drepe) palestinere som gjør motstand.

Korrupsjonstiltalte Benjamin Netanyahu er helt åpen om at hans mål er å ta mer land fra palestinerne og utvide de folkerettsstridige bosettingene. Allerede i januar 2020 presenterte han en plan som innebærer å annektere rundt 30 % av Vestbredden. Dette vil bety en utvidelse av Israels territorium i strid med grensene som er avtalt i Oslo-avtalen fra 1993. I en tweet 28. desember 2022 kunngjorde Netanyahu at «det jødiske folk har en eksklusiv og udiskutabel rett til alle områder av landet Israel. Regjeringa vil fremme og utvikle bosetting i alle deler av Israels land – i Galilea, Negev, Golan, Judea og Samaria

Også israelere er ofre for den ultrareaksjonære regjeringa. Hundretusener protesterer mot Netanyahus planer om å vingeklippe rettsvesenet og innføre en form for parlamentarisk despoti.

Norge og folkeretten

De internasjonale fordømmelsene av Israel er voldsomme, men får liten eller ingen praktisk betydning. Også Norge «kritiserer» den israelske anneksjonspolitikken, men lar det som vanlig det bli med det.

Ingen stat i verden krenker folkeretten og bryter FN-resolusjoner like konsekvent som staten Israel. Kontrasten til sanksjonspolitikken mot Russland og Norges svært så aktive politiske og militære bidrag for å hindre Russlands annektering av fylker i Øst-Ukraina, er åpenbar for alle som vil se.

Likevel pleier Norge tette økonomiske og politiske bånd med Israel. Det norske Oljefondet bidrar direkte til å smøre apartheidstaten. Oljefondet eier blant annet aksjer for 4,5 milliarder kroner i fem israelske banker som er med på å finansiere byggevirksomhet i bosetningene, viser en rapport utført i 2022. Blant dem er Bank Hapoalim, Mizrahi Tefahot Bank og Bank Leumi.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre