fredag 27 mai 2022

Den irakiske motstandsbevegelsen har lenge hevdet at Israel er djupt involvert i trening av okkupantenes kollaboratører, særlig i de kurdiske områdene.

Nå foreligger den første bildedokumentasjonen av israelske spesialstyrker som trener kurdiske peshmerga-soldater. [Se reportasjen på BBC-programmet Newsnight]

Via Kurdistan har israelske spioner tilnærmet fri passasje over grensa til både Iran, Tyrkia og Syria. Men påstander om at israelske spesialstyrker lærer opp kurdiske soldater, eller at israelere overhodet befinner seg i Irak, er kategorisk benektet av både Israel og partiene KDP og PUK som administrerer Nord-Irak.

Trent for «spesialoppdrag»

Ifølge et av intervjuobjektene i programmet, en israelsk kommandosoldat, var rolla til de tidligere spesialstyrkene som ble sendt til området i 2004 å trene to grupper av kurdiske soldater. Den ene av gruppene skulle fungere som sikkerhetsstyrker rundt den nye Hawler- flyplassen ved Erbil, mens den andre skulle trenes for «spesialoppdrag». I tilfelle israelske flyangrep på Iran, vil den nye flyplassen være ideell for mellomlanding for bombefly som trenger å tanke drivstoff før de returnerer til Israel etter fullført tokt.

Mossad-sjefer bak

Det israelske konsulentfirmaet Interop sto for hovedentreprisen for bygginga av flyplassen, som ble utført gjennom to underleverandører (Kudo og Colosium) med ansvar for blant annet kommunikasjonssystemer, sikkerhetsinstallasjoner og trening av sikkerhetsstyrker. De to sistnevnte selskapene er offisielt registrerte i Sveits.

En av grunnleggerne av Interop er Danny Yatom, tidligere sjef for Mossad og nå medlem av Knesset. Interop og Kudo ble i 2004-2005 ledet av Shlomi Michaels, tidligere leder av en israelsk kontraterrorenhet.

Peshmerga-avdelinger har deltatt sammen med USA-soldater under flere militæroffensiver, blant annet mot Falluja og Ramadi.