mandag 8 august 2022

Natt til 4. september 2004 ble motstandspolitikeren og lederen for Iraks Patriotiske Allianse, Abd al-Jabbar al-Kubaisi arresteret da et femtitalls amerikanske soldater, støttet af helikoptere og tanks, stormet hans bopel i Bagdad og bortførte ham.

Abd al-Jabbar al-Kubaisi er redaktør av avisa Nida al-Watan (Fedrelandet Kaller), som er talerør for Iraks Patriotiske Allianse. al-Jabbar al-Kubaisi har vært motstander av såvel krigen som okkupasjonen av Irak. Etter krigen reiste han tilbake til sitt irakiske hjemland, der han siden har vært meget aktiv i anstrengelsene for å samle alle patriotiske krefter i én felles nasjonal front for frigjøring av Irak fra okkupantenes jerngrep. Dette farlige og modige arbeidet har gjort ham til en forhatt hos okkupantene og kollaboratørene.

Revolusjon fordømmer, i likhet med en lang rekke organisasjoner og personer verden rundt, arrestasjonen av Abd al-Jabbar al-Kubaisi og krever ham øyeblikkelig løslatt. Vi holder okkupasjonsmakta i Irak ansvarlig for Abd al-Jabbar al-Kubaisis liv og helse så lenge han sitter i okkupantenes varetekt.

Hvem er Abd al-Jabbar al-Kubaisi?

Al-Kubaisi ble som 15-åring medlem av den irakiske delen av Baath-partiet (Det arabiske sosialistiske Baath-parti), som var blitt stiftet i Syria i 1947. Han er utdannet sivilingeniør ved Det amerikanske universitet i Beirut. Herfra vendte han tilbake til Irak i 1967 og var aktiv på venstrefløyen i Baath-partiet. Han ble deretter fengslet i flere omganger av høyrefløyen i partiet som tok makta i 1968. I 1976 flyktet han til Syria, og deretter til Europa.

Årene i eksil brukte han på å samle den irakiske opposisjonen mot Saddam Hussein på et anti-imperialistisk grunnlag. Hans aktivitet har kostet dyrt, ikke minst personlig. Hans to brødre ble i 1981 henrettet av Saddam-regimet på grunn av al-Jabbars politiske virksomhet.

I 1992 var Abd al-Jabbar al-Kubaisi med på å grunnlegge Iraks Patriotiske Allianse, som han nå er leder for. Han vendte tilbake til Irak like før USA innledet angrepskrigen våren 2003, og har vært en viktig drivkraft for å bygge en brei, nasjonal motstandsfront for å frigjøre Irak fra okkupantenes terror og bajonetter.