mandag 8 august 2022

Den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder har tre ganger på rad advart USA mot et militært eventyr mot Iran. Det har skjedd etter at president George W. Bush i et intervju med israelsk TV ikke ville utelukke bruk av militær makt mot Iran.

– Militære midler hjelper ikke. Det har vi sett, og vi vil ikke erfare det igjen, responderer Schröder, som insisterer på at det er forhandlingsveien til EU-landa Tyskland, Frankrike og Storbritannia som er eneste løsning.

Utspillet fra Schröder har klar sammenheng med valgkampen og hans forsøk på gjenvalg ved urnene den 18. september. Det blir ingen lett sak etter at venstresosialdemokrater under ledelse av tidligere SPD-leder Oskar Lafontaine har brutt ut og dannet sitt eget venstreforbund WASG, som samarbeider med PDS-arvtakeren Linke i det østlige Tyskland. Motstanden mot USAs kriger i Midtøsten står sterkt i den tyske opinionen, og Schröder vant i popularitet ved at Tyskland markerte seg som motstander mot angrepet på Irak.

Tyskland har egne imperialistiske interesser også i forhold til Iran, og avsløringer om utstrakt semi-militær og teknologisk samhandel med Iran har flere ganger skapt trøbbel i forholdet Berlin-Washington.