tirsdag 24 mai 2022

Fra protestene mot politiraidet mot flyktninger i Brorson kirke. Foto. kpnet.dk
Nye demonstrasjoner er varslet mot politistatsmetodene i Danmark. Her fra protestene mot politiraidet mot Brorson kirke på Nørrebro i august.
Foto: kpnet.dk
Onsdag den 4. november skal det danske Folketinget ta stilling til forslaget til «lømmelparagrafer», unntakslover som vedtas med klimaoppmøtet som påskudd. Det folkelige Danmark tar kraftig til motmæle.
Sammen med fagbevegelsen, miljøbevegelsen og en rekke andre folkelige og progressive krefter, har også Arbejderpartiet kommunisterne (APK) sagt klart ifra mot dette planlagte angrepet på demokratiet og ytringsfriheten. Her følger et utdrag fra en leder i partiorganet Kommunistik Politik:
Den sunneste og mest aktive delen av befolkningen – dvs ungdommen – vil redde verden. Den har til hensikt å si fra om det på gatene og gjennom demonstrasjoner og aksjoner til politiske ledere og andre notabiliteter som vil strømme til København i forbindelse med klimatoppmøtet i desember.

Men det kan ikke tillates. Derfor setter den konservative justisminister Brian Mikkelsen, som i sin grønne ungdom var aktivist for apartheidregimene i Afrika, med «uropakken» fram et lovforslag som innebærer det største attentat på ytrings- og forsamlingsfriheten siden Danmark var okkupert sørfra.
Potensielle demonstranter skal kunne holdes tilbake uten rettergang og demonstranter risikerer fengselsstraffer og kjempebøter hvis de befinner seg på feil sted til feil tid.

Lovforslagene utvider politiets fullmakter til det diktaturstatslignende – med garanti for at de vil bli misbrukt. Politiet vil kunne gjennomføre forebyggende arrestasjoner av hvem som helst – og ikke minst folk som med lovlige eller ulovlige metoder er havnet i PETs og FETs registre (Etterretningstjenestene til politiet og militæret – tilsvarer norske PST og FST – o.a.).

Det såkalte regjeringsalternativet med sosialdemokratene i spissen har ikke sagt fra, og det ventes at politistatslovgivningen innføres uten problemer i god tid før klimatoppmøtet, som tjener som påskuddet for lovene. Men lovene vil være der og bli brukt lenge etter at notabilitetene har reist hjem.

Krigsforbryterregjeringa og dens justisminister ønsker å vise verden et bilde av et Danmark hvor alt ånder fred og ro – verdens lykkeligste folk i verdens lykkeligste land. Det skal demonstranter ikke komme og blande seg i.
Men mistillit og straff satt i system er en sikker oppskrift på fiasko, som vil fremkalle nye problemer og sosiale utbrudd. En ungdom som hele tida trues og blir latt i stikken vil ikke vende det andre kinnet til i det lange løp. Og det er på tide at resten av Danmark gjør felles sak med sine barn og unge og får stoppet reaksjonen og dens galimatias!

Utdrag fra leder i Kommunistisk Politik 21, 2009. Kommunistisk Politik er organ for APK.
Publisert på Netavisen 21. oktober 2009.