lørdag 6 mars 2021

Situasjonen i Ecuador er stadig spent etter at president Correa, med støtte fra blant annet Hugo Chávez i Venezuela, beskyldte landets venstreopposisjon og deler av politiet for å ha forsøkt å iverksette et «statskupp» i slutten av september. Siden har presidenten slynget ut en rekke anklager og fornærmelser mot blant annet det revolusjonære MPD.

Både MEn Marcha er sentralorgan for PCMLEPD, indianerbevegelser, fagforeninger og kommunistpartiet PCMLE avviser beskyldningene som reine avledningsmanøvre fra en autoritær president som har løpt fra sine løfter og har lagt seg flat for USA-imperialismen. Nedenfor følger kommentar fra En Marcha, avisa til PCMLE fra 12. oktober. Oversettelse og noter ved Revolusjon.

Det er et velkjent knep at overgriperen roper «stopp tyven» når han er redd for å bli avslørt, for å få øyenvitnene til å vende blikket annetsteds og dermed slippe unna ansvaret. Presidenten tyr til denne logikken når han blir urolig for imaget sitt, og retter all slags fornærmelser og løgner mot de som står i opposisjon.

Med sedvanlig respektløshet og arroganse kalte han sist lørdag medlemmer av (det revolusjonære venstrepartiet) Movimiento Popular Democratico (MPD) for fascister og kriminelle. Kriminelle? Er det ikke regjeringa som må svare for mordet på professor Bosco Wisuma som skjedde i Morona for ett år sia? Var det ikke denne regjeringa som beordra angrepet på politisjukehuset – ei handling som ikke en gang er tillatt i krig og som kostet åtte ecuadorianere livet? Hvem er det som er ansvarlige for den brutale undertrykkinga i Dayuma eller overfor gruvearbeiderne i Zamora Chinchipe? (En av landets provinser i Amazonas – overs. anm.)

Ecuador. Kart fra Wikipedia.Kampen som de revolusjonære venstrekreftene har ført for å forandre dette landet har krevd livene til aktivister fra MPD og andre organisasjoner som tjener arbeiderne og folket. Jaime Hurtado1) er det mest lysende eksemplet som viser innsatsen til MPD og tusener av folkets forkjempere i Ecuador. Det revolusjonære venstre vil ikke senke fanene sine og står i første linje i kampen mot høyresida og imperialismen. Fornærmelsene fra Correa endrer ikke naturen og målet for de som kjemper for revolusjon.

Correa har forrådt det politske prosjektet for forandring som millioner av ecuadorianere har festet håp til. Han vendte seg bort fra venstreposisjonene da han ansikt til ansikt med imperialismens talskvinne Hillary Clinton, sa at han ikke er noen antikapitalist eller antiimperialist.2) Han tillemper en nyliberal politikk som folket vårt avviser, regjeringa hans har blitt stadig mer antidemokratisk og autoritær og han befinner seg langt fra forfatningsprinsippene vedtatt i Montecristi. Plassen tillater ikke å vise hvor langt regjeringa befinner seg fra den forandringa som folket stemte for.

Knepene til Correa vil sikkert fortsette og vi vil fortsatt få høre at «det er de som er kriminelle … og det er de som er fascister».

En Marcha er organ for Ecuadors marxist-leninistiske kommunistiske parti, PCMLE.

Noter

Se også Ecuador: Undtagelsestilstand og folkelige protester (dansk)