mandag, 27 01 2020

Fra demonstrasjonene på Taksim-plassen. © CC-BY Eser Karadg.Fra demonstrasjonene på Taksim-plassen.
CC-BY Eser Karadg.
Flere ledende aktivister fra protestene mot rivinga av Gezi-parken i Istanbul risikerer opptil 14 års fengsel for å brukt demonstrasjonsretten. Det tyrkiske Arbeiderpartiet EMEP oppfordrer til internasjonal solidaritet.

Mellom 28. mai og 6. september 2013 var det store demonstrasjoner i 80 byer i Tyrkia der mer enn 4 millioner demonstranter deltok. Protestene retta seg mot ødeleggelse av offentlige grøntområder, mot politivold og den autoritære regjeringa. Politiet svarte med uforholdsmessig maktbruk. Skytevåpen, overdreven bruk av tåregass og plastkuler ble brukt mot den demokratiske motstandsbevegelsen, kjent som «Gezi». Responsen førte til at åtte unge mennesker døde, over 8 000 ble skadet, ca 5000 mennesker ble arrestert og tusenvis ble siktet.

Den 8. juli 2013 ble 50 personer arrestert, heriblant medlemmer av politiske partier med tilknytning til gruppa «Taksim Solidaritet», samt ledende medlemmer av faglige og progressive demokratiske institusjoner som ble ulovlig varetektsfengslet i tre dager. Fem personer fikk sine hjem ransaket uten at det forelå noen ransakingsordre. Gruppa «Taksim Solidaritet» ble oppretta for å koordinere organisasjonene som tok del i demonstrasjonene.

I kjølvannet av etterforskninga ble det reist tiltale mot 26 arrestanter, blant disse medlemmer av den daglige ledelsen i vårt parti, Ender Imrek og Ercüment Akdeniz, for brudd på Møte- og demonstrasjonsloven, lov nr. 2911. I tillegg til at de er tiltalt for å bryte loven, er det for Ender Imrek, Mucella Yapici (styremedlem i Forbundet for tyrkiske ingeniører og arkitekter), Beyza Metin (leder av Istanbul-avdelinga av Foreninga for elektronikk-ingeniører), Ali Cerkezoglu (generalsekretær i Istanbul Chamber of Medicine) og Haluk Agabeyoglu (medlem av Folkets demokratiske kongress) lagt ned påstand om 14 års fengsel for at de angivelig skal ha dannet og administrert en ulovlig organisasjon.

Tiltalene mot medlemmer av gruppa  «Taksim Solidaritet» er særlig drevet fram av den tidligere statsministeren og ordføreren i Istanbul. I de siste månedene har det foregått tydelig innblanding i domstolenes uavhengighet. Domstolene blir ofte tvunget til å avsi dommer i favør av den sittende politiske makta.

Vårt parti er en av de 128 organisasjoner som utgjør gruppa «Taksim Solidaritet». Det var vår plikt og vi brukte vår demokratiske rett til å motsette oss den planlagte ødeleggelse av Gezi-parken som skulle rydde vei for et kjøpesenter og militære kaserner, også kjent som Topcu Kislasi. Særlig sistnevnte er et symbol på en arkaisk undertrykkingspolitikk.

Klokka 09:30 tirsdag 14. april 2015 kommer saken opp for byretten i Istanbul, straffeutmålingen er forventet samme dag. Vi oppfordrer våre venner, progressive politiske partier og institusjoner til å protestere og legge press på Justisdepartementet og Statsministerens kontor i Tyrkia. Vi ber om at dere hjelper oss med å øke bevisstheten og reaksjonen på denne rettsaken, og bruker tilgjengelige midler for å synliggjøre den sterke internasjonale solidariteten med denne saken, blant annet ved egne utsendinger til rettssaken i tilfeller hvor dette er mulig.

Kontaktadresse til Justisdepartementet: Fax: 0090 (0) 312 419 33 70; e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Arbeiderpartiet EMEP, Tyrkia

Les mer om saken:

EMEP om bakgrunnen for folkeprotesten i Tyrkia