mandag, 27 01 2020

HDP vant i provinser i øst (lilla farge). Illustrasjon: Nub Cake CC BY-SA 4.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Turkish_general_election,_November_2015_map.png#/media/File:Turkish_general_election,_November_2015_map.pngDet tyrkiske nyvalget den 1. november gikk nesten etter planen for president Recep Erdoğan: Etter massearrestasjoner og terror mot den demokratiske og progressive opposisjonen i landet under påskudd av «kamp mot terrorisme», klarte regjeringspartiet AKP å gjenvinne parlamentsflertallet som partiet tapte ved valget i juni. Det lover dårlig for Tyrkia og for regionen.

Men seieren var ikke fullstendig: Sensur og angrep på partilokaler til progressive partier klarte ikke å hindre at det kurdiske HDP kom over sperregrensa på ti prosent.

HDP-lederen Demirtas er fornøyd, tross tilbakegangen fra over 13 prosent ved valget i juni: «Dette var ikke et rettferdig valg. På grunn av angrepene som er rettet mot oss, har vi ikke hatt tid til å føre valgkamp. Likevel oppnådde vi nær 11 prosent, samtidig som vi forsøkte å beskytte folket vårt mot massakrer».

HDP var det største partiet i en rekke kurdiske provinser (se kart).

Siden HDP kom over sperregrensa, vil dette sannsynligvis sette en stopper for Erdoğans drøm om å endre grunnloven for dermed å gi seg sjøl enda mer utvida presidentfullmakter. Det marxist-leninistiske arbeiderpartiet EMEP og andre venstrepartier ga sin støtte til HDP ved valget, slik de også gjorde ved junivalget.