tirsdag 30 november 2021

NRK nekter å sette opp journalist og regissør Erling Borgens film «Et lite stykke Norge», kanskje den viktigste norske dokumentaren som har blitt lagd på denne sida av tusenårsskiftet. Filmen ble vist første gang den 18. mars, i samband med 3-årsmarkeringa av USAs angrepskrig mot Irak.

NRK har vært med på å finansiere dokumentaren, men vil nå ikke vise filmen, antakelig etter påtrykk fra ledelsen i Aker Kværner. Filmen avslører blant annet norsk våpenindustris aktive bidrag til Irak-krigen, og Aker Kværners medvirkning ved installasjoner på Guantanamo-basen.

I en kronikk i Dagbladet 31. mars spør Erling Borgen om det ikke var slik at NRK skulle beskytte ytringsfriheten:

«Over hele verden pågår det en bred og åpen debatt om Irak-krigen, om folkerett og om krig-fred-problematikk i bred forstand. Det er en av vår tids viktige debatter. Den handler om liv og død og om vår framtid. Jeg ville forventet at NRK så det som sin oppgave å stimulere til slik viktig debatt. Det er til og med den frie journalistikkens oppgave og plikt, og det er et ytringsfrihetsspørsmål.

Gjennom 18 måneder har TV-stiftelsen INNSIKT arbeidet med dokumentaren «Et lite stykke Norge». Dokumentaren er finansiert av Norsk Filmfond, Fritt Ord, NRK og INNSIKT selv. Den har kostet over en million kroner å lage. NRKs andel er rundt 25 prosent.I dokumentaren. «Et lite stykke Norge», kommer vi med syv helt konkrete avsløringer om norsk våpenindustri og norske bidrag til Irak-krigen og «kampen mot terror». Norge sa nei til å delta i Irak-krigen. Men mektige aktører i vårt land har likevel deltatt. Dokumentaren har allerede skapt debatt og fått konsekvenser. NRK Dagsrevyen og NRK Dagsnytt har sendt flere utdrag fra dokumentaren.»

Ågot Valle (SV) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, har sendt et brev til NRK-ledelsen for å avklare hva som ligger bak NRKs begrunnelse, og om det foreligger ytre press. TV2 har på sin side meldt interesse for å vise dokumentaren som NRK ikke tør sende.

Erling Borgen har sjøl lang fartstid i NRK bak seg, og har lagd flere dokumentarfilmer gjennom eget produksjonsselskap, blant annet «Ambassadøren», som omhandler den skitne virksomheten til John Negroponte  som ambassadør i Honduras på 80-tallet. Samme Negroponte ble hentet av president Bush til innsats som ambassadør i det okkuperte Irak fra juni 2004 til april 2005. «Ambassadøren» vant nettopp "LE GRAND PRIX" under Menneskerettighetsfilmfestivalen i Paris.

Les mer på http://www.erlingborgen.com/