23 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Uttalelse fra det tyrkiske arbeiderpartiet EMEP etter bombeterroren i Ankara.

Torget etter bombeangrepet. Foto: EMEPI dag ble en fredsdemonstrasjon i Ankara organisert av fire store fagforbund utsatt for to bombeangrep. Bombene gikk av blant menneskemassen som var samlet på demonstrasjonstorget kl. 10 i formiddag nær jernbanestasjonen i Ankara. Ifølge offisielle tall er 86 mennesker drept og 186 såret.

Ni av våre partimedlemmer, inkludert et medlem av vår sentralkomité, er døde og 30 av våre kamerater er skadet. [Seint lørdag kveld meldes det at tallet på døde skal ha økt til 15 kamerater. Red.]

Ved valget som ble avholdt 7. juni tapte det regjerende AKP-partiet stemmer og fikk ikke nok parlamentsmedlemmer til å danne en flertallsregjering. AKP nektet å inngå en koalisjon med de andre partiene, hindret forsøk på å sette sammen en regjering og sørget for at det skulle holdes nyvalg den 1. november. Regjeringa avbrøt fem års forhandlinger med de kurdiske politiske miljøene og satte inn hærstyrker og politi for å terrorisere de kurdiske regionene. På grunn av denne terrorpolitikken til AKP har mer enn 1000 soldater, politi, geriljasoldater og sivile (inkludert kvinner, eldre og barn) blitt drept i løpet av de siste tre månedene.

Revolusjon og Kommunistisk plattform fordømmer terrorangrepet mot progressive krefter i Tyrkia.
Vi kondolerer og sørger over de uskyldige ofrene fra fagforeninger, fra HDP og fra EMEP.

Gjennom sin terrorkampanje i de kurdiske områdene, forsøker AKP å få HDP – som fikk 13 % av stemmene og 80 parlamentsmedlemmer ved sist valg – til å falle under sperregrensen på 10 %, slik at AKP-partiet igjen kan danne en ren flertallsregjering i Tyrkia.

I den senere tid har krefter som er imot terrorpolitikken til AKP og som krever en fredelig løsning på det kurdiske problemet prøvd å gjøre sin stemme hørt gjennom aktiviteter og demonstrasjoner. Dagens demonstrasjon ble arrangert av DISK (Atrbeidernes revolusjonære landsorganisasjon), KESK (landsorganisasjonen for fagforeninger i offentlig sektor), TMMOB (Det tyrkiske forbundet for arkitekter og ingeniører) og TTB (Den tyrkiske legeforeningen). Sammen med medlemmer fra disse fire fagforbundene ble demonstrasjonen  også støttet av HDP og EMEP og en rekke andre partier, politiske organisasjoner og grupper. Vi fordømmer på det sterkeste bombeangrepene og understreker igjen det faktum at disse angrepene kan ikke stoppe oss.

Arbeiderpartiet (EMEP), Tyrkia, 10. oktober 2015.

Engelsk originaltekst: Bomb attack on Peace Demonstration

{jcomments off}

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre