16 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Teknisk sett har det nordlige Korea og det okkuperte sør vært i krig i seksti år, og er det fortsatt. Det eksisterer bare en våpenhvileavtale.

flag-dprkI hele år har USA og Republikken Korea (Sør-Korea) gjennomført en rekke store og aggressive marineøvelser utenfor den koreanske kysten. Hensikten er å true Den demokratiske folkerepublikken Korea (DFRK, Nord-Korea) til underkastelse, og samtidig øve press på imperierivalen Kina.

De militære truslene kommer i tillegg til økonomiske sanksjoner og andre typer utpressing mot Pyongyang. Det hele toppet seg i mars, da et sørkoreansk krigsskip havarerte på mistenkelig manér. Seoul og USA var lynraskt ute med å legge skylda på DFRK. Episoden har påfallende likhetstrekk med da USA i 1964 konstruerte et nord-vietnamesisk angrep på et amerikansk marinefartøy i Tonkin-bukta, og brukte dette som påskudd for å involvere hele den amerikanske krigsmakta mot Vietnam.

Når NATO-mediene unisont beskylder det nordlige Korea for aggresjon etter granatepisoden nær delingslinja mellom de to koreanske statene, er det all mulig grunn til å lytte til den nordkoreanske versjonen. Det er et faktum at øya som var åsted for hendelsen, ligger langt nord for demarkasjonslinja som er anerkjent av begge de koreanske statene [se grafikk fra nrk.no her].

Nedenfor gjengir vi pressemeldinga som utenriksdepartementet i Pyongyang sendte ut etter skyteepisoden.

DOKUMENTASJON Pressemelding fra Utenriksdepartementet i Den demokratiske folkerepublikken Korea

Pyongyang, 24. november (KCNA) – Uttalelse fra talsmann for utenriksdepartementet i Den demokratiske folkerepublikken Korea (DFRK):

Som overkommandoen i Den koreanske folkehæren (KPA) allerede har rapportert, tok de revolusjonære væpnede styrker i DFRK den 23. november avgjørende selvforsvarstiltak for å takle fiendens uvørne militære provokasjon da den skjøt granater inn på territorialfarvannet til DFRK rundt Yonphyong-øya i det vestlige Koreahavet.

Hæren i DFRK advarte flere ganger om at dersom en eneste granat fra fienden ble avfyrt inne i farvannet til DFRK, ville dette bli møtt med rask gjengjeldelse i forbindelse med den skarpe granatøvelsen de planla å iscenesette fra Yonphyong-øya i forbindelse med gjennomføringa av de berykta manøvrene for aggresjonskrig mot DFRK med kodenavnet Hoguk.

Kl 08:00 den 23. november, dagen da hendelsen inntraff, sendte leder av DFRK-delegasjonen en telefonbeskjed til leder av fiendens delegasjon til de inter-koreanske militære forhandlingene der fienden igjen ble sterkt oppfordret til å avbryte planen for den nevnte granatøvelsen i dette følsomme farvannet.

Til tross for dette begikk fienden en ekstremt hensynsløs militær provokasjon ved å sende dusinvis av granater fra holmen inn over terrirtorialfarvannet til DFRK fra rundt kl 13:00.

Fienden skjøt med artilleri fra holmen som ligger så nær territoriet til DFRK at det er innenfor synsvidde til tross for at det er så mange fjell og elver, sjøvann og holmer i det sørlige Korea.

Denne sabelraslinga kan ikke tolkes på annen måte enn som en politisk motivert provokasjon.

Fienden hevdet at de skjøt granater sørover fra øya i et forsøk på ikke å komme i konflikt med DFRK, men Yonphyong-øya ligger langt inne i på territorialfarvannet til DFRK og langt vekk fra den maritime militære demarkasjonslinja. Dersom skarpe granater skytes fra øya, er de nødt til å havne innenfor sjøterritoriet på DFRK sin side uansett i hvilken retning de avfyres på grunn av de geografiske forholda.

Fiendens hensikt var å skape inntrykk av at DFRK anerkjente havområdene utenfor holmen som fiendens «territoriale farvann», i tilfelle man ikke ble møtt med en fysisk motreaksjon. I dette ligger den listige og onde naturen av fiendens provokasjon.

Hæren i DFRK, som ikke farer med tomsnakk, foretok selvforsvarstiltak i form av et kraftig anslag mot artilleristillingene til fienden.

Denne hendelsen representerer enda et farlig utviklingstrekk som har skjedd på bakgrunn av den ulovlige «nordlige grenselinje» som ble ensidig fastsatt av Clark, kommandant for FN-styrken, da han trakk linja etter eget forgodtbefinnende den 30. august 1953 ved inngåelsen av den koreanske våpenhvileavtalen.

USA, deres tilhengere og noen ledere i internasjonale organer bør legge av seg den dårlige vanen med tankeløst å rette beskyldninger mot andre før man har satt seg inn i sannheten om hendelsen.

Hvis de verner om forbryteren, det sørlige Korea, uten prinsipper og bare for å være deres allierte, er dette som å bære ved til bålet.

DFRK, som verdsetter freden og stabiliteten på den koreanske halvøya, viser nå overmenneskelig selvkontroll. Men DFRK-hærens artillerienheter, rettferdighetens forsvarer, står parat til å åpne ild.

Tittelen på artikkelen er lagt til av Nettmagasinet Revolusjon.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre