23 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Pressemelding:

Latin-Amerikagruppene i Norge reagerer på at Dilma Rousseff blir stilt for riksrett

brasilflagg9. august ble det votert i det brasilianske senatet om hvorvidt Brasils suspenderte president Dilma Rousseff skal stilles for riksrett. 59 stemmer for og 21 imot betyr at den demokratisk valgte presidenten Dilma Rousseff stilles for riksrett, og et statskupp blir forsøkt legalisert. 

Den 14. mai ble Brasils president Dilma Rousseff suspendert med anklager om brudd på lovgivning av budsjettføring og forsinka tilbakebetaling til statlige banker. Den demokratisk valgte regjeringen ble erstattet av en interrimregjering uten demokratisk legitimitet, noe som ikke kan beskrives som noe annet enn et kupp. Dette har ført til store demonstrasjoner, der sosiale bevegelser demontrerer mot en konservativ regjering som ikke representerer folket. De jordløses bevegelse (MST) har tidligere uttalt at Dilma har blitt ulovlig avsatt og at de ikke anerkjenner den nye regjeringen. Også under OL i Rio har man sett protester - både utøvere og tilskuere har benyttet anledningen til å vise sin motstand mot interimsstyret og den nye presidenten ved bruk av plakater med «fora Temer» – «ut med Temer».

«Selv etter at senatets spesialkomisjon ikke kunne finne bevis på anklagene mot Dilma, er det meget betenkelig at riksrettsprosessen fortsetter», uttaler Vilde Haugsnes, styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge. «Dilma er ikke anklaget for korrupsjon, og har fulgt den samme praksisen som har blitt ført mange perioder tilbake. Anklagene mot Dilma handler ikke om hvorvidt Dilma har gjort noe galt eller ikke, de handler om at noen har politiske eller personlige interesser av å felle henne. Istedenfor å forholde seg til demokratiske spilleregler ser man bruk av udemokratiske virkemidler for å ta politisk makt».

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre