23 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

«NATO vil aldri skape fred. Fred får vi om arbeidsfolk i USA kaster sin Trump og hele makteliten. Da kan de alliere seg med arbeidsfolk i Russland slik at de kan kaste sin Putin. Det vi må gjøre er å redde Norge ut av NATO!»

Dagbjørn SkipnesDet sa Dagbjørn Skipnes i sin appell på vegne av Stavanger Stopp NATO på første mai. Oppslutninga om 1. mai i Stavanger var den største på mange år.

Kamerater! Gratulerer med dagen! Gratulerer med 100-årsjubileet for oktoberrevolusjonen.

Arbeiderklassen og bøndene kastet av seg åket fra Tsarens brutale diktatur i 1917. Vet dere hva hovedparolen var?

– (fra publikum) Brød og Fred!

Ja, fred var et sentralt krav. 1. verdenskrig tok livet av mange både som direkte følge av krigshandlingene og gjennom sult og sykdom som fulgte med. Bolsjevikene skapte fred. Kravet om fred bredte seg. Nå ville ikke lenger arbeidere sloss mot andre lands arbeidere; de ville kjempe for fred og sosialisme. Dette skremte borgerskapet og da arbeiderne organiserte seg internasjonalt kom de med mottiltak. Nasjonalismen splittet arbeiderklassen i mellomkrigsårene. Men langt fra alle lot seg forblinde. Husker dere sangen Fram kammerater, fram mot krigerånden? Der heter det blant annet: Tro ikke dem som tenner hatets flamme, brødre og bak grensen bor.

Etter at Sovjetunionen hadde slått tilbake angrepet fra Nazi-Tyskland i 2. verdenskrig var frykten hysterisk i blant annet USA. Ikke slik å forstå at det var fare for at USA skulle bli angrepet. De var verdens sterkeste militærmakt, da som nå. Mens Europa og Russland var utbombet og herjet gjennom krigsårene hadde USA unngått skade og hatt et kraftig økonomisk oppsving. USA hadde også atombomben, det verste masseødeleggelsesvåpen menneskeheten har sett, og de hadde demonstrert at de var villige til å bruke den over Hiroshima og Nagasaki. Likevel kalte de NATO for en forsvarsallianse mot Sovjetunionen. USA ventet ikke lenge; ved hjelp av blant annet kjemiske våpen drepte de hver femte nordkoreaner, de fortsatte med napalm i Vietnam. Vi skal ikke gå gjennom alle krigene nå, men vi kan konstatere at etter Sovjetunionens fall har USA vært helt uten hemninger og NATO har vært aktivt brukt blant annet i Afghanistan. Typisk for disse krigene er bruken av lokale støttespillerne i land som aldri har utgjort en trussel mot USA. Det gjelder også Syria.

Uheldigvis har den norske regjeringen kastet seg ivrig med i korstoget i Syria. De ypper til og med til krig mot Russland! Børge Brende bjeffer som en chihuahua mot den russiske bjørnen. Har de tenkt over konsekvensen av en krig mot Russland? Jeg tror Norge, uansett hvem som måte starte en slik krig, vil bli et katastrofeområde verre enn Syria.

NATO vil aldri skape fred. Fred får vi om arbeidsfolk i USA kaster sin Trump og hele makteliten. Da kan de alliere seg med arbeidsfolk i Russland slik at de kan kaste sin Putin. Det vi må gjøre er å redde Norge ut av NATO! De som vil bli med på det kan bli medlem i Stopp NATO, demonstrere mot NATO-toppmøtet i Brussel 24.—25. mai og la politikerne vite at NATO må stoppes.

Norske soldater skal ikke på vikingtokt til Syria. De skal forsvare Norge og ikke angripe andre nasjoner.

Hent soldatene hjem!

Stopp krigen mot Syria!

Stopp aggresjonen mot Russland!

Stopp NATO!

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre