torsdag 22 april 2021

Over hundre mennesker fylte salen da freds- og antikrigsorganisasjoner inviterte til møte på Litteraturhuset i Oslo 9. april. Temaet var NATOs krigsforberedelser og Norges rolle som landfast hangarskip i en kommende krig.

Filosofiprofessor Jon Hellesnes holdt et engasjerende foredrag om farlig norsk NATO-servilitet. Foto: RevolusjonFilosofiprofessor Jon Hellesnes holdt et engasjerende foredrag om farlig norsk NATO-servilitet. Foto: Revolusjon

Møtetittelen «NATO-basen Norge – oppmarsjområde for neste angrepskrig?» ble enda mer aktuell enn arrangørene hadde forestilt seg. Samme dag varslet USA at de ville angripe Syria og dermed konfrontere Russland militært.

Stormaktskonfrontasjon i Syria

Spenningen har økt voldsomt etter at Donald Trump har truet «Dyret Assad» med angrep på grunnlag av påstått bruk av giftgass i Øst-Ghouta. De berykta bedragerne i De hvite hjelmene (White Helmets) har plutselig dukket opp igjen sammen med terroristene fra Jaish al-Islam, ei takfiri-gruppe med tette bånd til Saudi-Arabia og tidligere al-Nusra. 

Det er påfallende at den amerikanske presidenten, som ellers er opptatt av å bekjempe fake news, ikke nøler med å ta denne gjengens påstander for gitt når det militær-industrielle komplekset i Washington hvisker ham i øret. Alt tilsier at USA vil iverksette et angrep i en eller annen form, med uoverskuelige følger.

Trump truer Russland direkte.Situasjonen omkring Syria er enda mer tilspissa etter at Russland lover å skyte ned amerikanske krysserraketter i tilfelle av et angrep. Trumps respons på twitter var: «Gjør dere klare, Russland, rakettene kommer og de vil være pene, nye og 'smarte'».

Denslags retorikk er mer enn gal manns tale. Det er et varsel om at hele verden i verste fall blir satt i brann, spesielt hvis Russland skulle gjøre alvor av uttalelser om at utskytningssteder for missilene er naturlige angrepsmål. Det kan i praksis bety amerikanske hangarskip og kryssere som befinner seg i Persiabukta. Da kan helvete være løs.

Brikker i et krigsteater

Møtet på Litteraturhuset foregikk med denne faretruende situasjonen som dystert bakteppe.

Filosofiprofessor Jon Hellesnes (bildet øverst) holdt et engasjerende foredrag hvor han viste til at det som nå utspiller seg, er som tatt ut av «læreboka» til USAs tidligere sikkerhetsrådgiver Zbigniew Brzezinski. Ifølge ham var småstater som Syria eller Norge bondebrikker i det store sjakkspillet. 

Hellesnes slo tilbake mot medier som snakker om at vi kan være på vei mot en ny kald krig. Den kalde krigen er allerede i gang, sa han. Den begynte for fire år siden og har siden eskalert. De siste dagenes begivenheter har tydelig understreket budskapet hans.

Mobilisér mot Trident Juncture!

Steinar Eraker, leder i Stopp NATO, fortalte om kjempeøvelsen Trident Juncture som er planlagt til høsten. Øvelsen omfatter 35.000 soldater hvorav 8.000 fra USA. En hel rekke NATO-land skal delta, men også offisielt «alliansefrie» stater som Sverige. Øvelsen skal i hovedsak pågå i Midt-Norge og i innlandsfylkene.

Steinar Eraker er leder i Stopp NATO.Steinar Eraker er leder i Stopp NATO.

Trident Juncture er ledd i en systematisk militarisering av Norge og Norden, slik vi også så med krigsøvelsen Aurora i Sverige høsten 2017. Mediene bidrar til ekstrem russerfobi, krigsbudsjettene øker og folket blir satt i en tilstand av krigspsykose. Amerikanske baser blir utbygd på Værnes og på Rygge.

Eraker viste hvordan alt dette går hånd i hånd med overvåking og etterretningsvirksomhet i Vardø og ved Hønefoss, virksomhet som delvis er i strid med norsk lov og som direkte bidrar til å gjøre Norge til et opplagt bombemål hvis krigen bryter løs.

Samordning for aksjoner

Oppgaven for møtearrangørene – Stopp NATO, initiativet Norge ut av NATO og Oslo-avdelinga av Internasjonal kvinneliga for fred og frihet – er å samordne freds- og antikrigsbevegelsen for å aksjonere mot øvelsen. Det er de åpenbart allerede godt i gang med!

Fra Trondheim kom representanter for Stopp militariseringa. Ingen amerikansk base på Værnes! De samarbeider blant andre med LO i Trondheim.

Svein Mortensen fra internasjonalt utvalg i LO i Oslo gjorde det klart at også fagbevegelsen i Oslo er opptatt av dette spørsmålet og kan stille med folk til å jobbe i en kommende aksjonsgruppe. Fredsbestemødre, folk fra Leger mot atomvåpen og flere andre deltok i ordskfitet etter innledningene.

Møtet var gratis, men de fleste møtedeltakerne gravde godt i lommene for å bidra til at arrangørene har et økonomisk grunnlag for å fortsette arbeidet. 

Det bør være en prioritert oppgave for alle fredsvenner og demokrater å stanse NATO før krigsragnarokket er et faktum.