Japan overhører protestene fra naboland og vil slippe radioaktivt kjølevann fra den nedsmelta Fukushima-reaktoren ut i Stillehavet.
Det er snakk om 1,3 millioner tonn kontaminert kjølevann som inneholder 5 billioner becquerel tritium og en ukjent mengde strontium-90. Halveringstida for tritium og strontium er 12,3 og 28,8 år. Tolv år etter jordskjelvet og tsunamikatastrofen som førte til nedsmelting av en av de fire reaktorene er tritium-mengden altså bare halvert. Strålingsfaren forsvinner ikke før om minst hundre år.
Sør-Korea, Kina, Taiwan og Hong Kong er blant landa som har bedt Tokyo om å suspendere og reevaluere planen av hensyn til trusselen den utgjør for marine mæringskjeder. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) støtter Japan i at utslippet er forsvarlig. Japanske myndigheter hevder at renseprosesser har redusert tritiumnivået til en førtiendedel av de offisielle risikoverdiene.
Men det tror verken japanske fiskere eller nabostatene noe på. Utslippsplanen er et brudd på folkeretten, et brudd på London-konvensjonen om forebygging av marin forurensning og «en alvorlig trussel mot våre felles hav», uttalte et medlem av en parlamentsdelegasjon fra Sør-Korea på besøk i Tokyo i juli. Sør-Korea og Kina innskjerper importkontrollen med sjømat som stammer fra Japan.
Fukushima-katastrofen og de lange ettervirkningene bør være et tankekors for den nye moteretninga innen energipolitikken som framholder atomkraft som et «grønt», «sikkert» og miljøvennlig alternativ.
Les mer: Den japanske katastrofen