3 desember 2023

Abonnér for kr 100,-

Vipps til 634620 eller velg

Illustrasjonsfoto: Tidligere iransk flåteøvelse. CC BY Mohammad Sadegh Heydari (fra Wikipedia).Illustrasjonsfoto: Den iranske marinen er i ny beredskap. Bildet er fra en tidligere iransk flåteøvelse. CC BY Mohammad Sadegh Heydari (fra Wikipedia).

Den internasjonale konferansen av marxist-leninistiske partier og organisasjoner fordømmer i denne uttalelsen de amerikanske provokasjonene i Persiabukta. Krigsframstøtene er ikke annet enn internasjonal terrorisme.

Samordningskomiteen for Den internasjonale konferansen av marxist-leninistiske partier og organisasjoner (ICMLPO) fordømmer og avviser på det sterkeste den amerikanske imperialistiske intervensjonistpolitikken mot Iran, dets arbeidere og folk.

Midtøsten er åsted for skarpe konfrontasjoner der de geopolitiske interessene til flere imperialistiske makter (USA, Russland, Kina, europeiske stater) og deres reaksjonære regionale allierte utspiller seg. I kappestriden om regional kontroll innfører de økonomiske sanksjoner, framprovoserer kriger og militære invasjoner, slik det har skjedd og fortsetter i Irak, Libya, Jemen, Afghanistan, Syria. I dag er det fare for en ny amerikansk militæroperasjon mot Iran.

For å rettferdiggjøre sin intervensjonisme har de amerikanske imperialistene – sammen med sine reaksjonære allierte – iverksatt en verdensomspennende løgn- og desinformasjonskampanje angående det iranske atomprogrammet, som blir stigmatisert det som en risiko for freden i regionen og i verden. Sannheten er at krigsfaren kommer fra den kappestriden imperialistene imellom, den glupske appetitten til monopolene, som i dette tilfellet har etablert seg i området rundt Persiabukta eller ønsker å gjøre det.

Det er allment kjent at USA-imperialismen har krigshissing som sitt varemerke. For noen måneder siden trakk USA seg ensidig fra den felles handlingsplanen (JCPA), en plan USA heller ikke etterlevde mens landet ennå var med. Samtidig skrur USA-imperialismen opp sin offensiv med trusler og skremsler, samtidig som de økonomiske og kommersielle sanksjonene mot Iran blir opprettholdt.

De amerikanske provokasjonene i Persiabukta er internasjonal terrorisme.

De amerikanske provokasjonene i Persiabukta er internasjonal terrorisme. Dusinvis av militærbaser, særlig de som USA har i Midtøsten, er stadige kilder til trusler og provokasjoner.

Ofrene for denne typen konflikter er arbeiderne og folket. For monopolgruppene, de imperialistiske maktene og de borgerlige fraksjonene gir konfliktene derimot mulighet til å ekspandere og befeste sin makt og øke millionprofittene.

På vegne av partiene og organisasjonene i ICMLPO uttrykker vi vår solidaritet med arbeiderne og folkene i Iran, med deres modige kamp for demokrati og frihet, mot imperialisme og til forsvar for folkets rett til selvbestemmelse, for suvereniteten og landets uavhengighet.

Det er Irans folk, ikke de utenlandske maktene, som har retten til å bestemme landets kursvalg. Alle imperialistiske makter må ut av regionen – bare dette kan garantere fred og trygghet for folket.

  • Nei til USAs imperialistiske intervensjonisme
  • Lenge leve Irans suverenitet!
  • Avvis de amerikanske økonomiske sanksjonene mot Iran!
  • Lenge leve kampen til Irans arbeidere og folk!
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre
Elektrosjokket som måtte komme
Det er ingen krise på det europeiske strømmarkedet, mener energibyrået ACER. Markedet virker helt...
Les videre