13 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Rettferdighet for Tomas Martinez!

24. august er det et år siden vår meksikanske kamerat Tomás José Martínez Pinacho ble brutalt myrdet av paramilitære banditter etter en demonstrasjon for sosial rettferdighet i delstaten Oaxaca.

Tomás Martínez var en kjent leder blant bøndene og var en frontfigur i kampen mot gruveindustriens grove utbytting og megaprosjektene som har plyndret naturressurser i den meksikanske regionen Oaxaca. Omstendighetene rundt drapet tyder på en statsforbrytelse.

De samme økonomiske interessene står bak en lang rekke angrep og drap på folkelige ledere og militante aktivister i Oaxaca som har kjempet for arbeiderklassens og folkets rettigheter. I juni 2019 ble 15 personer bortført, torturert og massakrert etter å ha deltatt på en demonstrasjon i Huazantlán del Río i Oaxaca.

Kamerat Tomás José Martínez Pinacho var en kjent forkjemper for sosiale og menneskerettigheter, forsvarer av naturressurser, jord og landområder. Han var også leder for Den revolusjonære folkefronten (FPR) i delstaten og på nasjonalt nivå.

Dusinvis av organisasjoner og institusjoner som forsvarer menneskerettighetene, inkludert Den nasjonale menneskerettighetskommisjonen og deputertkammeret i delstaten Oaxaca, har krevd at delstatsregjeringen i Oaxaca går av og at de ansvarlige blir stilt for retten. De økonomiske støttespillerne som betaler for paramilitære dødsskvadroner må holdes ansvarlige.

Den føderale regjeringen må også holdes ansvarlig for den skandaløse etterforskningen. Et år har gått siden denne grusomme forbrytelsen, og myndighetene har ikke kommet nærmere å arrestere de virkelige skyldige.

Selv om to av gjerningsmennene er pågrepet, er flere av dem fortsatt på frifot, og det er ingen etterforskning av hvem som er de egentlige bakmennene.

Straffefriheten som hersker i forbindelse med kamerat Tomás José Martínez Pinacho viser seg også i forbindelse med drapene på rundt 100 aktivister og menneskerettighetsforkjempere, forsvarere av naturressurser, jord og landområder.

Den meksikanske staten garanterer ikke rettferdighet, men straffrihet for dødsskvadroner. Den holder sin hånd over bakmennene og de mektige økonomiske interessene. Bønder og arbeidere som kjemper for rettferdighet gjør det fortsatt med livet som innsats, på landsbygda som i byene.

Vi krever rettferdighet nå!

Lenge leve kamerat Tomás José Martínez Pinacho!

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre