Kommunistisk samling og enhetsarbeid ­ noen erfaringer fra Danmark

Intervju med Henning Paaske Jensen

I Danmark har kommunister med forskjellig partimessig bakgrunn, samt unge og uorganiserte, utviklet et utstrakt samarbeid i løpet av de siste fem åra. Men denne prosessen har også møtt vansker og tilbakeslag. Størst framskritt har man hatt i byen Odense på Fyn.

Kommunistisk Forum har bedt en av de fynske aktivistene, Henning Paaske Jensen, dele sine vurderinger og erfaringer med våre lesere.

- Arbeidet for kommunistisk samling på Fyn har gjennomgått en prosess som i første omgang førte til gode resultater i aksjonsenhet, men som har resultert i en utskilling etter at kampen for samling i ett sterkt kommunistisk parti ble skjerpet; konkret etter splittelsen av Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister (DKP/ML), sier Henning Paaske Jensen.

- Vi fikk til et godt samarbeid rundt en rekke viktige klassekampoppgaver, som Rød 1. Maj, som DKP/ML Fyn hadde utviklet til det største 1. Mai-arrangementet i Odense, Krystallnatta 9. November-initiativet i Odense, EU-arbeidet i Folkebevægelsen (mod EF-Unionen - red.), faglig arbeid, herunder jobbing blant de arbeidsløse, samt at vi i fellesskap stablet en avdeling av Dansk-Cubansk vennskapsforening på beina.

- Er det tilfeldig at samarbeidet lettere kom i stand på Fyn enn i for eksempel København?

- Det var mye som pekte i retning av behovet for samling av de kommunistiske kreftene på Fyn, både fordi vi ikke var særlig mange, men også fordi det lokalt ikke var ledende krefter i noen av organisasjonene som stilte seg i veien. Derfor ble det også naturlig med et felles tilholdssted i Arbejderens Bogbutik i Odense.

- Har et felles tilholdssted hatt stor betydning?

- Det var meget viktig for utviklingen av sam-arbeidet. Fortsatt har det stor betydning, men på en annen måte enn da en rekke kommunistiske organisasjoner benyttet det som felles tilholdssted. Det er i dag fortsatt et tilholdssted for kommunistisk samling, men ikke for Fælles Kurs, som etter lang tids nøling fulgte sin sentrale ledelse i synet på splittelsen i DKP/ML. Heller ikke for Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD) lokalt, som reellt gikk i oppløsning etter at KPiD ekskluderte den lokale formannen Eric Skytte.

- Hva slags diskusjoner ble ført dere imellom?

- Vi avholdt tre fynske konferanser om kommunistisk samling. Vi har også avholdt debattmøte om antimonopolistisk demokrati.

- Kom dere ideologisk nærmere hverandre i disse debattene, eller ble gamle motsetninger sementert?

- Lokalt var det ikke markante motsetninger på ideologiske spørsmål, det var nok en tendens til at det avgjørende var at vi hadde hverandre i den daglige klassekampen.

Men det presset mere og mere på at skulle samarbeidet være noe annet enn alminnelig aksjonsenhet - skulle samarbeidet innen overskuelig fremtid resultere i samlingen i ett, sterkt kommunistisk parti på et klart marxistisk leninistisk grunnlag, ja så presset den ideologiske av-klaringa seg mere og mere på.

I ettertid oppsummerte vi at den ideologiske avklaringa som grunnlaget for en marxist-leninistisk enhet ikke ble ført tilstrekkelig.

- Hvordan reagerte de forskjellige partiledelsene, var de glade for det dere faktisk fikk i stand på Fyn?

- Man må si at det hele veien var massiv motstand fra toppen i KPiD imot kommunistiske samlingsinitiativer. Heller ikke ledelsen i Fælles Kurs ønsket å føre fram parolen om samling av kommunistene i ett sterkt parti. Men på tross av dette ble det utviklet et tett og fruktbart samarbeid.

Vi ble også ganske frustrerte over at ledelsen i KPiD og Fælles Kurs reellt hindret en virkelig kvalitativ utvikling av sakene lokalt. Vi innså at kommunistisk samling måtte basere seg på at vi gikk breitt ut, og at det også måtte innebære en appell til ungdommen, sånn at man ikke bare vendte blikket mot de eksisterende erklærte erfarne kommunister.

Da den kommunistiske samlingsprosessen ble satt i fokus etter stagnasjon, og målsettinga om samlingen av kommunistene ble stilt, skjedde det mye i den kommunistiske bevegelsen i Danmark. De kreftene som mest markant støttet en virkelig samling ble ekskludert av sine orga-nisasjoner samtidig. Klaus Riis, formann for DKP/ML gjennom en årrekke med store framganger, ble ekskludert fra sitt parti. Eric Skytte, lokal formann for KPiD, ble samtidig ekskludert herfra. I begge tilfeller var grunnen at de faktisk gikk inn for kommunistisk samling.

DKP/ML gikk nå inn for massepartiet, mens KPiD på samme landsmøte som stadfestet eks-klusjonen av Skytte, ga sin tilslutning til at sosialismen skulle innføres ad den parlamentariske vei.

Eksklusjonen av Klaus Riis førte til at nesten en tredjedel av medlemsmassen i DKP/ML gikk ut og forente seg i den nye, partiforberedende organisasjonen Oktober, som har satt seg fore å forsette kampen for samling av kommunistene i ett kommunistisk parti omkring årtusenskiftet.

Alt dette har betydd nye vilkår for den kommunistiske samlingsprosessen på Fyn. Men samlinga går videre og den ideologiske enheten styr-kes mellem de lokale kommunistiske kreftene, i dag især mellom kommunister fra Oktober og uorganiserte kommunister, avslutter Henning.

Noter

1 DKP/ML (stiftet i 1978) ble splittet etter den 7. kongressen, våren og forsommeren 1997.
2 Fælles Kurs ble stiftet og er ledet av Preben Møller Hansen, tidligere formann i Sømændernes Forbund og tidligere mangeårig ledende medlem av DKP.
3 KPiD ble stiftet som eget parti i 1993 etter først å ha brutt med &laqno;gorbat-sjovistene» i det gamle Danmarks Kommunistiske Parti. Partiets forløper Kommunistisk Forum (har ingen sammenheng med dette bladet! - Red.) ble dannet i 1990. Partiet forsvarer DKPs gamle program fra 1976, med det antimonopolistiske demokrati som det altavgjørende.

Etterord 2001: Oktober og andre kommunister stiftet Arbejderpartiet Kommunisterne (APK) våren 2000
Til toppen
Innholdsoversikt Kommunistisk Forum