23 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Rikelig fett for politiet og krigsmakten, proteinfri lavkarbo for oss andre.

Politiet i storbyene er eneste «budsjettvinner». Foto:RPolitiet i storbyene er eneste «budsjettvinner». Foto: RStatsbudsjettet for 2012 har passert en billion (tusen milliarder) kroner. Likevel er de eneste «budsjettvinnerne» militærapparatet og politiet, mens taperne er kommunene og vanlige folk.

I god tid før forslaget til statsbudsjett ble lagt fram – og like etter nye gigantfunn i Nordsjøen som vil forlenge oljealderen til den styrtrike norske staten med flere tiår – gikk statsminister Stoltenberg aktivt ut for å «skru ned forventningene».

Og ganske riktig: Etter en flom av løfter i kommunevalgkampen, klør kommunepolitikerne seg i hodet for å finne nye fellesgoder å kutte i, ettersom staten og «kommunepartiet» Senterpartiet sørger for en milliard mindre i ekstra overføringer enn det kommunene trenger for å opprettholde dagens ytelser.

Senterpartiet og SV er blitt så vant til å bite seg sjøl i halen at det ikke gjør vendt lenger. For riktig å understreke at «kamp mot fattigdom og forskjells-Norge» er den reineste svada, sørger man for å øke matmomsen – den mest usosiale skatten som fins –  til 15 prosent. Redusert moms på mat var en gang Sp sitt store prosjekt. Det er forlengst glemt.

Samme hva du putter i deg, så blir det dyrere. Og hva gjør vel det? Lavkarbo-banden vil ha dyrere karbohydrater og fetthysterikerne vil ha dyrere fett. Alle blir fornøyde, bortsett fra de som er sultne på ordentlig, selvsagt. Og handelskapitalen gnir seg i henda: Når de først skal legge på prisene, hvorfor stoppe på en prosent?

Årets grønne «miljøtiltak» er at bilavgiftene legges om sånn at rikingene kan få en pen prisreduksjon på sine bensindrevne luksusbiler, mens det skal svi å kjøpe drivstoffeffektive hybrider og dieselbiler. For eksempel vil en Audi RS5 med V8-motor og 450 hestekrefter få en avgiftslettelse på over 100.000 kroner.

Påstått ressursmangel er blitt brukt som forklaring på politiets, PSTs og beredskapstroppens elendige håndtering av terroraksjonen i sommer.

Med dette som bakteppe pøses det friske milliarder ut over Forsvaret og politiet i storbyene. Justisminister Knut Storberget kaller det «en av den største satsingene på samfunnssikkerhet i Norge noensinne». Men underbemanna lensmannskontorer og de mindre politidistriktene får se lite eller ingenting til de økte bevilgningene.

Og i bakgrunnen spøker den globale krisa og euroens hasardiøse ferd nedover de italienske Appenninene. Men finansminister Sigbjørn Johnsen & Co. fabler om fortsatt 3-4 prosent økonomisk vekst, og vil itte høre snakk om noen motkonjunkturpolitikk slik som sittasjon’ er nå. Samtidig lover han at regjeringa er forberedt på å «hændle raskt» og «komma med teltak» dersom krisa er uhøflig og slår inn døra uten først å banke på. Hva slags teltak det skulle være, sier han ikke noe om. Men ettersom bankene allerede har fått seg tildelt gullkortet av forgjengeren Kristin Halvorsen, så gjenstår det vel bare å stille Oljefondet til disposisjon for DnB NOR.

  • Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen glimter til en gang iblant. Han har skrevet en god leder om militærbudsjettet lørdag 8. oktober 2011. Les Krigsnasjonen

{jcomments on}

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre