16 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Kuppmakeren i Honduras, Roberto Micheletti, har nettopp regissert et «valg» der godseier og oligark Porfirio Lobo ble erklært som vinner. Landets lovlige president, Manuel Zelaya, sitter fortsatt i den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa, der han har søkt beskyttelse.

Den nasjonale motstandsfronten mot kuppmakerne kunngjorde at to av tre honduranske velgere trosset vold og trusler og holdt seg vekke fra valglokalene i protest. Hele verden, inkludert FN og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), fordømmer kuppmakernes farsevalg. Det eneste unntaket er naturligvis USA. Nei, rettelse, som det heter på militært. USA står visst ikke helt aleine. Den Liberale Internasjonale (LI), en sammenslutning av verdens liberale partier, forsikrer også om at valget vi Honduras var «fritt og rettferdig». LI's leder Van Baalen varsler at han i de kommende ukene vil gjøre anstrengelser for å få med seg Europaparlamentet i å anerkjenne oligarken Lobo som Honduras' nye president.

LI ble stiftet i 1947 til «fremme av liberalisme, individets frihet, menneskerettigheter, sosial rettferdighet, frihandel og markedsøkonomi» og for å bekjempe totalitarianisme og – selvsagt – kommunisme. Det tyske FDP (som er i koalisjon med CDU) og det danske regjeringspartiet Venstre er blant medlemmene, det er også hele tre cubanske «opposisjonspartier». Også det norske Venstre finner seg vel til rette i dette selskapet. Blant et utall visepresidenter for LI figurerer Venstres nestleder Ola Elvestuen, som til daglig koser seg i byrådssamarbeid med Fremskrittspartiet og Høyre i Oslo. Elvestuen ivret før valget blant annet for at Norge skulle sende langt flere soldater til Afghanistan. 

Og hvem har Elvestuen som visepresidentkollega i LI? Ingen ringere enn kuppmaker Roberto Micheletti.

De som stadig vekk lever i den villfarelse at Venstre har radikale eller progressive trekk, bør komme i hu det gamle ordtaket: «Si meg hvem du omgås, så skal jeg si deg hvem du er.»

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre