22 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

To 19 år gamle gutter, Muhammad Faysal og Salah Mohammed Qawariq, ble søndag 21. mars skutt og drept av israelske militære nær landsbyen Awarta, sør for Nablus.
Fra en tidligere  demonstrasjon i Bi'lin. Foto: Erik SkareDrapene skjedde mindre enn 24 timer etter at Mohammad Qadus, 16, og Useid Qadus, 19, ble drept av israelske skuddsalver. Israelske militære invaderte landsbyen Iraq Burin på lørdag og Mohammad ble skutt i brystet og Useid i hodet med skarp ammunisjon.

Opptrapping av drapene på palestinske tenåringer skjer i en situasjon der den palestinske folkelige motstanden øker for hver uke, og stadig flere snakker om en tredje intifada. [Kilde: Palestinian Grassroots Anti-Apartheid Wall Campaign] 

Dette skjer samtidig som det blir offisielt kjent at et 30-talls skandinaver tjenestegjør som stridende i den israelske okkupasjonshæren.

Nordmenn tjenestegjør i Israels hær

– Nei, jeg ser ingen etiske dilemmaer ved å jobbe for den israelske hæren. Hvorfor skal jeg det, sier kaptein Bjørn Hermann til NRK. Hermann er en av flere skandinaver i den israelske hæren IDF og innehar både norsk og israelsk statsborgerskap. Hvem vet hvor mange av disse skandinavene og nordmennene som deltar i drapene på palestinske ungdommer, kvinner og barn?

I 1937 vedtok Stortinget «Lov angående forholdsregler for å hindre deltagelse i krig i fremmed land». Hensikten var å stanse flere hundre norske frivillige som ville forsvare den spanske republikken mot fascismen, og ble altså vedtatt  under den sosialdemokratiske regjeringa Nygaardsvold – skjønt også flere Arbeiderpartimedlemmer vervet seg til tjeneste for republikken. Dette håndslaget til fascismen fra Norges side ble bekreftet straks etter, da frivillige til den finske vinterkrigen fikk fritt leide østover uten at loven kom til anvendelse.

Når norske statsborgere er i krigstjeneste for Israel, er dette sånn sett en videreføring av en utenrikspolitikk av svarteste slag. Utenriksdepartementet, som ynder å framstå som fredsengel i Midtøsten, ytrer seg ikke og de politiske protestene er knapt hørbare verken i eller utenfor regjeringa.

Mens krigsflyktninger blir kastet ut fra Norge uten nåde og norsk statsborgerskap er uoppnåelig for de fleste, kan soldater i Israels tjeneste stolt prale med sitt norske pass uten «etiske dilemmaer».
Kanskje noen skulle utbe et svar fra den rødgrønne regjeringa om hva den har tenkt å foreta seg med det?

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre