22 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Barack Obama blir den 20. januar innsatt som USAs nye president. En hel verden gleder seg over at Bush-æraen er forbi. Men ha ingen illusjoner om Obama!

Forandring - kanskje til det verre?I utenrikspolitikken blir forskjellen neppe merkbar. Den nye administrasjonen er fast bestemt på permanent okkupasjon av Afghanistan, dit nye troppestyrker allerede er på vei. I Irak vil okkupasjonen bli videreført, om enn i nye former. Og når det gjelder Israel, er Obamas kabinett om mulig enda mer pro-sionistisk enn Bush-administrasjonen.

Gaza-offensiv koordinert med USA

Det ville være naivt å tro at tidspunktet for den israelske offensiven mot Gaza ikke var nøye koordinert med både den nye og gamle administrasjonen i Washington. Tel Aviv har trolig fått beskjed om å fullføre sin «renskningsoperasjon» i Gaza innen den 20. januar, slik at Obama kan tre inn på scenen med «reine hender» når USA dikterer en ny såkalt fredsløsning. USA vil fortsatt være garantist for staten Israels terrorisering av det palestinske folket.

Forandring

Forandring var slagordet påtroppende president Barack Obama gikk til valg på. Millioner av forventningsfulle amerikanere og folk i andre deler av verden kan belage seg på en kraftig nedtur. Det er nok å se på krigskabinettet til den nye presidenten, som nærmest blir en kloning av det som George W. Bush etterlater seg. Krigsminister Robert Gates blir ikke en gang byttet ut, men fortsetter i den nye administrasjonen. Utenriksminister blir krigsgudinnen Hillary Clinton, som under valgkampen ga Iran et løfte om at hun ville gå til krig mot landet dersom hun ble president. Hun stemte for angrepet på Irak og vil støtte Israel «nå og for alltid». Obamas nye stabssjef, Rahm Emanuel, skryter av sine tette bånd til Israel. Han var del av Clinton-administrasjonen og ryktene forteller at han har dobbelt israelsk-amerikansk statsborgerskap.

Israel er naturligvis storfornøyd med utnevnelsene. «Obama omgir seg med folk som vi kjenner – fra Hillary Clinton, til Rahm Emanuel til James Jones», sa en tilfreds tjenestemann i Tel Aviv da de første taburettene ble fordelt.

…til det verre?

Som retoriker er Obama uovertruffen, og han vil helt sikkert uttrykke seg i mer diplomatiske og avanserte former enn forgjengeren Bush. Men USAs aggressive utenrikspolitikk blir ikke mindre aggressiv med Obama. På noen områder vil det gå fra vondt til verre. Slik kan Obama komme til å bli enda farligere enn Bush, ved at han gjennom talegaver og enkelte mindre sosiale krisetiltak på hjemmebane, klarer å bevare en solid folkelig oppslutning. Iallfall inntil den grimme økonomiske og politiske virkeligheten innhenter ham og gjør kort prosess med glorien rundt «frelseren» Obama.

Forfatteren er redaktør av tidsskriftet Revolusjon.

 

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre