28 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

hakan nural vaksine unsplash

Finnes det en vaksine mot russofobi?

Ap og Høyre har starta valgkampen ved å appellere til de mest primitive norske instinktene. Ordførere fra de to partiene gjør kampen om knappe vaksiner til en kamp mellom by og land. Oslo og Molde skjeller hverandre ut og mobiliserer sine innbyggere i bypatriotisk indignasjon og frustrasjon. I bakgrunnen trekker de politiske rådgiverne til Erna Solberg og Raymond Johansen i trådene, mens kommentariatet okker og fryder seg. Sånn kan man spore av fra det vesentlige.

Norge dilter etter EU

Det vesentlige er at Norge mangler vaksiner. Vi mangler vaksiner fordi regjeringa dilter etter EUs håpløse vaksinestrategi. Opplegget til Brussel-byråkratene har vært en sammenhengende fiasko, i den grad at flere EU-land skaffer seg vaksiner fra andre stater. Ungarn henter inn russiske og kinesiske vaksiner, mens Kypros støtter seg på Israel.

Norge er som vanlig mer veldressert enn noe EU-land. Legemiddelverket i Norge er instruert til å lystre EUs legemiddelkontor i Amsterdam, EMA, og mer eller mindre glemme sin egen kompetanse. Det er EMA som skal godkjenne alle vaksiner til bruk i EU og EØS. Basta. Storbritannia trenger ikke lenger bry seg om EMA, og er derfor kommet langt i å vaksinere egen befolkning.

Russland har tilbudt EU sin Sputnik V-vaksine, men den er ikke ennå godkjent hos EMA. Men den er god nok til at AstraZeneca og Sputnik-produsenten har innleda et tett samarbeid. Russland var da også først i verden med å utvikle en vaksine mot Covid 19, med over 90 prosent effekt. Den er god nok til at Russland så langt eksporterer vaksinen til 37 land.

Russofobi trumfer helse

Etter at EUs utenrikssjef Josip Borrell gikk politisk på trynet under sitt besøk i Moskva i februar, er forholdet mellom Russland og EU iskaldt. EU vil miste ansikt om unionen takker ja til russernes tilbud. Og sånt er jo flaut når Russland er utpekt til en «eksistensiell trussel» av EU og NATO.

Stadig mer russofobiske Norge henger seg på EU-linja, ikke bare når det gjelder vaksiner. Planen er å åpne for at norske myndigheter mer eller mindre automatisk skal slutte seg til EUs sanksjonspolitikk, også når det gjelder Svalbard. Parodien blir fullkommen når det samme EU fullstendig gir blanke i torskekvotene i Svalbardsonen, som Norge har redusert for EU-land med historiske rettigheter fordi Storbritannia nå skal ha sin egen andel på 8200 tonn. I stedet fastsetter EU helt enkelt sine egne kvoter!

Vaksinekvotene som EU aller nådigst tilbyr Norge er av langt mer puslete omfang.

Så hvorfor spør ikke norske myndigheter vår nabo i øst om de har noe å avse? For befolkningen i nordområdene er nabohjelp over grensene den naturligste ting i verden. Også den langt ifra russervennlige Marit Arnstad fra Senterpartiet stiller seg uforstående til at regjeringa ikke prøver å sikre seg Sputnik-vaksinen og la Legemiddelverket kvalitetssikre den. 

Men sånt passer ikke inn i skjemaet til ei regjering som får endorfiner av Brussel og utslett av Moskva. Da får heller folkehelsa gå fløyten mens vi fester vår lit til junkiene i EU.

At Finland allerede for ni måneder siden hadde en helt patentfri vaksine klar, er det sjølsagt ingen som snakker om i det hele tatt. Hva skulle vel legemiddelindustrien leve av om ikke de sikrer seg monopol?

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre