23 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

skytterStortingspolitikeren Torgeir Knag Fylkesnes (SV) vil ikke bare at Norge skal leve opp til NATO-kravet om opprustning, Fylkesnes vil at SV byr enda høyere!

Stortingsrepresentanten fra Troms har funnet ut at den norske sikkerhetspolitikken må bli mer selvstendig etter presidentskiftet i USA. Pent fortolket betyr vel det at norsk NATO-politikk har vært sånn passe selvstendig i Obama-perioden. I og for seg en interessant iakttakelse, ettersom ingen andre har observert dette fenomenet.

Den lett parodiske bakgrunnen er at Fylkesnes er så redd for den uforutsigbare Trump at han nå går inn for nøyaktig det samme som Trump krever av sine NATO-allierte: Økt opprustning på egne skattebetaleres regning. 

Gjennom massiv og allsidig norsk opprustning vil SV-politikeren at Norge skal gjøre seg mer uavhengig av USA i en uforutsigbar tid. Utover den allerede vedtatte langtids­planen for Forsvaret mener Fylkesnes at «hele bredden i Forsvaret må utbygges». Det betyr «flere bataljoner» til Hæren, «å styrke Luftforsvaret» og «flere fartøyer til havs».

– Det kan godt være at vi må over to prosent av bruttonasjonalprodukt til Forsvaret, sier han til Klassekampen 13. februar. Og begrunnelsen for denne «nasjonale» sikkerhetspolitikken er at Trump sine utspill har sådd tvil om NATO og alliansens «sikkerhetsgarantier».

Hvis Knag Fylkesnes får partiet sitt til å gå på limpinnen, er det fare for at Jens Stoltenberg og Donald Trump kreperer av latterkrampe. Dét ville for så vidt være et slags bidrag til freden fra fredspartiet SV.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre