28 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Den danske motstandshelten, antifascisten og kommunisten Frede Klitgård er død, 92 år gammel.

Frede Klitgård kjempet utrettelig mot fascisme og nazisme, både under krigen og frem til sin død..Med Frede Klitgård er en av de store antifascistiske kjemperne og et av de siste tidsvitner fra den væpna motstandskampen gått bort. Frede ga aldri opp kampen. Hans tro på motstandsbevegelsens idealer og en bedre framtid for menneskene forble usvekket.

Helt til det siste var han et aktivt medlem av Arbejderpartiet Kommunisterne (APK) og redaktør av det antifascistiske tidsskriftet Håndslag. Ei bok med mange av hans tekster for bladet gjennom mer enn 20 år var ferdig redigert før han døde. Boka utkommer i august.

Frede Klitgård (født 1923) kastet seg som 17-åring inn i den antinazistiske motstandskampen og sabotasjevirksomheten på Jylland. Han ble tatt til fange i 1943, men overlevde en livstidsdom i det tyske nazifengslet Dreibergen.

Etter krigen ble han leder av det kommunistiske ungdomsforbundet DKU og siden journalist i partiavisa Land og Folk. Han var stasjonert i Moskva 1953–1957, hvor han dekket den berykta 20. partikongressen. Frede Klitgård meldte seg ut av DKP i 1962 etter at han tok stilling for Kina og Albania under den store polemikken, og var en av grunnleggerne av den nye marxist-leninistiske bevegelsen i Danmark.

Klitgård var en ledende skikkelse i veteranorganisasjonen Aktive Modstandsfolk og i mange år formann i Folkebevægelsen mod Nazisme. Han var medlem av sentralkomiteen i DKP/ML, forgjengeren til APK, og ble ekskludert fra partiet sammen med den tidligere partiformannen Klaus Riis og Dorte Grenaa i 1997 etter et revisjonistisk kupp. Frede var en av grunnleggerne av Arbejderpartiet kommunisterne (APK) i 2000.

Hans bortgang har blitt omtalt i mange nekrologer også i den borgerlige presse, i radio og fjernsyn og på sosiale medier hvor mange har hyllet ham og hans minne.

APK/Netavisen har opprettet en egen minneside om Frede Klitgård og hans kamp mot nazismen og for kommunismen. Her finnes både nekrologer, intervjuer og artikler om eller av Frede. Gå hit for å lese

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre