torsdag 22 april 2021

sabotoeren_1945NRK og Brennpunkt-redaksjonen fortjener skryt for at Osvald-gruppa og de kommunistiske sabotørenes innsats endelig er brakt fram i offentligheten.

De gjennomførte fra 1941 mer enn hundre sabotasjeaksjoner mot de tyske okkupantene – mens Hjemmefrontledelsen og London-regjeringa oppfordra til passiv motstand og endog fordømte sabotasjevirksomheten.

Motstandskampens største helter har aldri fått heder eller medaljer, de ble tvert imot utsatt for kommunisthets, overvåking og bakvaskelser etter krigen. Historiker Lars Borgersrud har tidligere skrevet flere bøker om emnet, men dette er første gang vi får en omfattende TV-dokumentar. De fleste av veteranene er nå borte, heldigvis rakk mange av dem likevel å komme til orde i disse unike historiske opptakene.

Kåre  Gramer er blant veteranene som snakker ut i Brennpunkt-programmet.

Klikk på bildet for å se Sabotører i mørke.

Vil ikke ha Krigskorset

Mange har krevd at Osvald-gjengen bør få æresmedaljen Krigskorset, og regjeringa har (etter 65 år) delvis bøyd av og stilt seg åpne for denne muligheten. Men en av de gjenlevende, Leif Kjemperud (88), vil ikke lenger ha medaljen nå som den også blir tildelt norske okkupasjonssoldater i Afghanistan. – Norge er en okkupant i krigen i Afghanistan. Den  kan ikke sammenlignes med mostandskampen hvor vi kjempet mot tyskerne, sier Leif Kjemperud til NRK. Til Ringerikes Blad gjør han det derfor klart at han ikke ville ta imot Krigskorset dersom Forsvarsdepartementet skulle finne på å tilby ham den. En rakrygget motstandsmann til det siste!

Se også intervju med to av sabotørene i NRK Aktuelt 24. mars