20 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Shahabi med håndjern sist han satt i Evin-fengselet. Foto fra GlobalUnion.I en uttalelse fordømmer Arbeidets parti i Iran (Toufan) på det sterkeste arrestasjonen, mishandlinga, truslene og torturen som den faglige aktivisten Reza Shahabi og andre kampvillige arbeidere i Iran utsettes for. De iranske marxist-leninistene ber om internasjonal solidaritet og støtte til kravet om at alle faglige aktivister i Iran straks må settes fri. Lignende krav er også reist av internasjonal fagbevegelse.

Myndighetene i den islamske republikken Iran har lagt press på Reza Shahabi, styremedlem i bussarbeiderforeninga i Teheran, for at han skal melde seg for det berykta Evin-fengselet. Reza Shahabi ble arrestert i juni 2010 for sitt faglige arbeid. Den islamske revolusjonære domstolen siktet ham på falskt grunnlag for «anti-statlig propaganda» og for å «handle mot nasjonal sikkerhet» i april 2012. Han ble dømt til 6 års fengsel og utestengt i 5 år fra alt fagforeningsarbeid.

Reza Shahabi ble hardt mishandlet av fengselsmyndighetene. Under pågripelsen og avhøret ble han slått og satt i isolat i mange måneder. Helsetilstanden hans forverret seg raskt i fengselet, og han utviklet nakke -og ryggsmerter og nummenhet i bein og armer. Selv om medisinske undersøkelser viste at han trengte ryggkirurgi, lot fengselsmyndighetene ham ikke få øyeblikkelig medisinsk behandling utenfor fengselet.

Reza Shahabi innledet flere sultestreiker i protest mot mishandlinga av faglige aktivister og politiske fanger. Som et resultat av nasjonalt og internasjonalt press, innvilget statsadvokatens kontor Shahabi medisinsk permisjon i januar 2013, men han ble tvunget til å returnere til fengselet i april samme år. Han var ferdig med å sone sin reduserte fengselsstraff i mai 2015. Regimet i den islamske republikken prøver nå å fengsle Reza Shahabi på ny i det berykta Evin-fengselet, med det påskudd at en del av Shahabis medisinske permisjon ikke var avtalt.

Det kapitalistiske regimet i Den islamske republikken frykter uavhengige arbeiderorganisasjoner. Regimet ser slutten på sin parasittiske tilværelse nærme seg når arbeiderklassen og folket er samlet, og prøver å kvele ethvert forsøk på å bygge uavhengige og demokratiske arbeiderorganisasjoner. Men kampen for dannelsen av fagforeninger har en lang historie i Iran, og verken sjahens eller ayatollahenes arrestasjoner og fengsling av aktivister har vært i stand til å stoppe denne kampen. 

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre