20 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Norsk fagbevegelse mobiliserer torsdag 22. november mot pensjonskutt og angrepene på AFP-ordninga. Foreløpig begrenser fagbevegelsen her seg til appeller og fanemarkeringer. I flere europeiske land kjemper arbeidsfolk lignende kamper, men der i åpen konfrontasjon og kamp mot sine reaksjonære regjeringer.

Med jernbane- og transportarbeiderne i spissen, har de franske arbeiderne i offentlig sektor reist ryggen mot «reform»-offensiven fra den reaksjonære og nyliberale presidenten Sarkozy. Reformpakka går blant annet ut på å skjære ned antallet ansatte i offentlig sektor, å kutte i de offentlige pensjonsordningene og frysing av lønningene. 23 000 offentlig ansatte skal etter planen miste jobben i 2008. Forslaget om lønnsfrys blir møtt med raseri av de faglige organisasjonene, som sier at de har fått kjøpekrafta redusert med seks prosent siden år 2000.

Streiken har nå gått inn i sin andre uke og er under opptrapping. Tog, metro og busser står, og posten uteblir. Aksjoner blant de ansatte ved e-verkene har redusert strømforsyningene.

Både lærere og studenter på universitetene deltar i protestene, halvparten av universitetene i Frankrike er under blokade. Politiet har stormet flere universiteter. Studentene kjemper spesielt mot planene om ikke-statlig, det vil si privat, finansiering av universitetene.

Streiken er blitt en styrkeprøve mellom transportarbeidere, lærere, postansatte og andre i offentlig sektor på den ene sida og fagforeningsknuser og «reformator» Sarkozy på den andre. Sarkozy er vanligvis svær i kjeften, og hevder at han har mandat til å gå løs på lønn og velferdsordninger etter at han vant presidentvalget for et halvt år siden. De siste dagene har han imidlertid vært tausere enn vanlig.
Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre