28 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

brasilHundretusener av brasilianere, for det meste unge, har tatt til gatene i protest mot de økte busstakstene og for gratis transport. Kollektivtransporten i Brasil har dårlig standard, men er en av de dyreste i verden. 37 millioner brasilianere er tvunget til å gå fordi de ikke har penger til å betale billetten.

Men dette skyldes ikke tilfeldigheter. Kollektivtransporten har blitt privatisert. I alle storbyer eier noen få velstående familier busselskapene. Herskerne tar imot bestikkelser fra disse entreprenører og i sin tur legger de på takstene år for år, ofte mer enn inflasjonen, og overlater folket til disse grådige haiene. Foruten at dette privilegerte mindretallet høster overskuddet fra høye billettpriser, får de subsidier fra kommune og stat. Svaret er derfor nasjonalisering av offentlig transport.

Folket lider også under demonteringa av det offentlige helsesystemet (SUS), en mafia som utvikler nye helseplaner, lavtlønna lærere og et utdanningssystem som blir omgjort til en handelsvare.

På landsbygda stjeler monopoler jorda fra urfolk og fattigbønder for å eksportere soyabønner, samtidig som arbeiderne mangler mat på bordet. I tillegg blir olja vår auksjonert bort til de multinasjonale selskapene for em slikk og ingenting.

Når folk går ut på gatene for å kreve sin rett, sier regjeringa at det ikke finnes penger og sender opprørspoliti for å kaste granater og skyte mot demonstrantene.

Satirisk stolpeplakat. Illustrasjon og foto: Carlos Latuff.Illustrasjon og foto: Carlos Latuff.

For å imøtekomme FIFA [Det internasjonale fotballforbundet], har den føderale regjeringen brukt milliarder til å bygge og renovere stadioner. I tillegg bruker regjeringen også offentlige penger til å betale renter på gjelda og dermed berike spekulantene, den skyter inn garantier til bilprodusentene og redder fallerte banker, for eksempel Pan American-millionæren Silvio Santos, eller selskapet OGX som eies av playboyen Eike Batista.

Brasil har en av de laveste minstelønningene i Latin-Amerika.

For arbeiderne er det bare smuler til overs. Brasil har en av de laveste minstelønningene i Latin-Amerika, mens de kapitalistiske sjefene tjener formuer.

De store borgerlige mediene, med TV-selskapet Globo i spissen [et av verdens aller største mediekonglomerater – o.a.], er også ansvarlige for denne situasjonen fordi de støttet opp om militærdiktaturet som torturerte og drepte hundrevis av brasilianske revolusjonære og spredte korrupsjon over hele Brasil. Globo støttet også Collor, militærkuppet i Honduras, de imperialistiske krigene mot Irak og Afghanistan. Den vil at Brasil forblir USAs bakgård og forsvarer undertrykkinga av den folkelige bevegelsen.

Sammen med FIFA er det Rede Globo som håver inn mest fortjeneste fra Confederations Cup (Prøve-VM) og World Cup. Derfor haster det med å demokratisere mediene.

Faktum er at borgerskapet, kapitalistklassen, raner til seg alle rikdommer produsert av samfunnet, mens flertallet må leve fra hånd til munn, de bor i slum eller dårlige leieboliger. Når regnet setter inn, mister de det lille de har, og mange mister livet.
På grunn av dette mislykte systemet står over 200 millioner arbeidere over hele verden uten jobb, hvorav 75 millioner er ungdommer.
Sannheten er at ingen vil frigjøre folket hvis de ikke sjøl er villige til å kjempe. For å endre denne situasjonen er svaret å kjempe og ikke bøye hodet for de mektige. Uten kamp blir det ingen revolusjon og uten revolusjon blir det ingen forandring! PCR slåss derfor for en folkerevolusjon og sosialisme!

  • Vi har fått nok av de rikes utbytting og krenkelser av folket!
  • Vi krever vår rett!
  • Folk er ikke dumme! Vekk med Globo!
  • Nasjonalisering av kollektivtransporten nå!


Juni 2013

Brasils revolusjonære kommunistiske parti (PCR)

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre