23 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

I det halvfascistiske NATO-landet Tyrkia, som Norge stadig leverer våpen til, blir fredelige 1. maimarkeringer møtt med brutal politivold og tåregass. Her beskriver partiet EMEP hva som skjedde under årets første mai-markering i Istanbul.

Taksimplassen i Istanbul 1. mai. Foto: Evrensel Maidagen ble feiret i Tyrkia som mange andre steder over hele verden. De tyrkiske arbeiderne planla å samle seg på plassen i Istanbul for å holde en fredelig demonstrasjon. Alle de viktigste fagforbundene i landet deltok. Blant deltakerne var også Arbeidets parti i Tyrkia (EMEP) og andre arbeiderorienterte partier og organisasjoner.
Men de ble alle møtt av myndighetenes besluttsomhet om å hindre demonstrasjoner med maktbruk og vold.

For andre år på rad var det nedlagt forbud mot arbeiderdemonstrasjoner i Istanbul. Regjeringa har forbudt maimarkeringer på Taksimplasen etter at 36 mennesker ble drept der den 1. mai 1977, en dato som er kjent som «den blodige 1. mai». Denne begivenheten var et vendepunkt i tyrkisk historie og en viktig faktor som åpnet veien for militærkuppet i 1980.

Som i fjor, prøvde Erdogan-regjeringa å forhindre at tusentalls arbeidere og ungdommer samlet seg på Taksimplassen. Mer enn 30.000 politifolk og militære hadde stengt av plassen. De var der for å skremme massene av arbeidere, fagforeningsfolk og ungdom. Demonstrantene ropte slagord som «Trekk deg, ordfører»  mot Istanbuls borgermester Muammer Guler, som hadde erklært at myndighetene ville bruke «proporsjonale maktmidler» mot de som ville demonstrere.

Hva dette betød ble klart fra morgenen av. Kl 8:00 gikk politiet til razzia og plyndret kontorene til fagforbundet DISK. Kl 10:00 iverksatte politi og sikkerhetsstyrkene hovedangrepet. Ved hjelp av store mengder tåregass, pepperspray, i tillegg til vannkanoner, klarte de å spre folkemengden som marsjerte mot Taksim. Politiet jagde arbeiderne som trakk seg tilbake til sidegatene, fortsatte med å kaste tåregass og banket løs med batonger på alle som kom i veien. De gjorde ingen forskjell på demonstranter og forbipasserende. Forsvarsløse folk ble slått og hjelpeløse kvinner ble sparket. Politiet nølte heller ikke med å kaste tåregassbokser inn på sykehuset Sisli Etfal, der såra demonstranter ble ført for å få førstehjelp. Trettiåtte folk, samt åtte politimenn og en journalist, ble såret. I alt ble 530 demonstranter arrestert. Ifølge nyhetsbyrået Anatolia, ble 519 sluppet fri dagen etter, mens 11 il bli stilt under offentlig påtale.

Samtidig ble maidagen feiret i nesten 70 byer i Tyrkia. Mange av disse demonstrasjonene ble organisert av EMEP, og frammøtet var større enn i fjor.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre