2 mars 2024

Abonnér for kr 100,-

Vipps til 634620 eller bruk betalingskort

Amerikansk nazimassakre mot sikher – og voksende krav i Tyskland om forbud mot NPD etter nazidrap

Søndag 5. august gikk den 40 år gamle nazisten Wade Michael Page inn i et sikh-tempel i Oak Creek i den amerikanske staten Wisconsin med en halvautomatisk 9 mm pistol og flere magasiner med ammunisjon og skjøt mot de rundt 50 menneskene som hadde samlet seg til bønn. En tempelleder forsøkte å stoppe Wade, men ble drept på stedet. Det ga imidlertid noen kvinner og barn tid til å søke dekning. Seks ble drept og mange såret, deriblant en politimann som var blant dem som kom til unnsetning. Wade drepte seg selv med et skudd i hodet etter at han ble såret av en annen politimann.

USA har i årevis vært plaget av drapsmenn som går amok mot mer eller mindre tilfeldige menneskemengder – på universiteter, i kafeteriaer eller som ved kinomassakren i Aurora, Colorado under premieren på den nyeste Batman-filmen The Dark Knight Rises, hvor 12 mennesker ble drept og 58 såret. Gjerningsmannen James Eagan Holmes var som Breivik på Utøya forkledd og fikk kinogjengerne til å tro at han var en gimmick i forbindelse med filmpremieren. Han avfyrte en tåregassgranat og mange runder fra forskjellige pistoler.

Vanligvis avskrives de amerikanske massakrene som noe som er begått av ensomme galninger og utløser en kort debatt om innstramming av våpenlovene, uten at det skjer noe, frem til neste gang …

Men i Wade Michael Pages tilfelle går det ikke like lett. Det kunne nemlig ikke skjules at Wade var nazist. Og at hans massakre var motivert av denne perverse ideologien.

Nazist i den amerikanske hæren

Nazi-terroristen og massemorderen Wade Michael Page var ansatt i den amerikanske hæren fra 1992 til 1998. Der gjorde han seg bemerket med sine nazitatoveringer og naziutsagn som han spredte rundt seg. Han var tilknyttet en eliteenhet med spesialisering i psykologiske operasjoner (PSYOPS), og arbeidet på en rekke amerikanske baser som Fort Sill, Oklahoma, Fort Bliss, Texas, og til slutt Fort Brag, North Carolina.

For å bli medlem av denne eliteenheten gjennomførte Page en rekke tøffe prøver. Ifølge den amerikanske militærpsykiateren John Liebert kreves det at soldatene «kommer inn i hodet på fienden». Liebert tilføyde at «disse typene er ikke bare store lys. De er rene fyrtårn».

Wade fikk mange medaljer i løpet av tjenesten, blant disse to for god oppførsel og en for «humanitære ytelser».

Da han ble sparket fra hæren var det ikke på grunn av nazisme, selv om det den gangen var oppsigelsesgrunn. Årsaken var simpelthen fyll.

Under krigene det siste tiåret har den amerikanske hæren i praksis opphevet begrensningene for å innrullere nazister. De er tvert imot velkomne, fordi de har færre skrupler mot å drepe folk med annen hudfarge. Det fører jevnlig til skandaler, som i begynnelsen av dette året, hvor en snikskytterenhet i den amerikanske marinen hadde lagt et fotografi fra 2010 ut på nettet, der de står oppstilt under naziemblemer.

Batman-morderen James Holmes var forøvrig også tilknyttet en militærpsykolog.

Nazimusikk: Oppfordring til massakrer og rasekrig

Etter militærkarrieren dyrket Wade Michael Page nazimusikk, rasistisk hatmusikk. Han var leder av bandet End Apathy, og medlem av Definite Hate og Blue Eyed Devils, som skrek:
   «Now I'll fight for my race and nation/Sieg Heil!»

Moderne nazimusikk er rockemusikk, en blanding av punk og heavy metal, full av dunkende aggresjon, og brukes ikke minst til å rekruttere nye unge til nazisektene.

«Musikken som kommer fra disse bandene er utrolig voldsom, og den handler om å myrde jøder, svarte, homoseksuelle og en hel rekke andre fiender», sier seniorforsker ved Southern Poverty Law Center Mark Potok til New York Times.

Sjangeren har siden 70-tallet blitt dyrket av en voksende subkultur. Den har sine egne plateselskaper, konserter og til og med festivaler. Også i Danmark. Og den brukes til å propagandere for hat, mord og rasekrig – fullt «lovlig».

Det er ikke bare våpenlovgivningen i USA som bør strammes inn. Det som trengs er et forbud mot nazistiske organisasjoner, propaganda og virksomhet, og det bør gjennomføres over hele verden.

Dette er blitt stadig mer påtrengende i takt med det stadig større antallet naziinspirerte massakrer og massemord.

Tyskland: Nazimordceller og krav om forbud mot NPD

I Tyskland har antifascister og den revolusjonære venstrefløyen i årevis krevd naziforbud. Etter avsløringen av en underjordisk nazistisk terrorcelle, som under sikkerhetstjenestens beskyttelse myrdet 9 mennesker av tyrkisk eller gresk avstamning i perioden 2000-2006, er den aktuelle nazitrusselen blitt stadig klarere erkjent. Det har blant annet ført til et stadig sterkere krav om forbud mot det nynazistiske partiet NPD.

Ministerpresidenten i Schleswig-Holstein, Berlins borgermester og ministerpresidentene i delstatene Thüringen, Bayern og Mecklenburg-Vorpommern krever partiet forbudt.

Christine Lieberknecht, ministerpresident i Thüringen, sier til avisen Die Welt:
«Jeg er helt og fullt for et forbud mot NPD. Deres ideologi er den åndelige vokseplassen for morderne i NSU-terrorcellen.» Hun synes det vanskelig å leve med at organisasjonen blir understøttet med skattepenger.

Alle sider av nazistisk og fascistisk aktivitet – her medregnet den flittige virksomheten på nettsider – utgjør en fare og en kilde til hat, mord og massakrer.

-pp

Oversatt fra Kommunistisk Politik, nr. 16 2012.

 

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre