19 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

For første gang gjennomfører Kina og Russland en storstilt felles militærøvelse. Rundt 10.000 soldater er involvert i den åtte dager lange øvelsen, der blant annet landgangsoperasjoner inngår. Utgangspunktet for øvelsen er havnebyen Vladivostok.

USA følger øvelsen med argusøyne. Den er et tydelig signal om at Kina og Russland ikke har til hensikt å se passivt på mens USA stadig utvider sin innflytelsessfære i Asia.

Usbekistan har fått nok

Mens øvelsen pågår, har Usbekistan økt presset mot USA for å avvikle den amerikanske aktiviteten ved flybasen Kharsi-Khanabad. Den uzbekiske nasjonalforsamlingen har vedtatt å be amerikanerne komme seg ut. Usbekistan har vært viktig for de amerikanske operasjonene i Afghanistan, og landet har også vært benyttet som torturkammer for fanger fraktet fra Afghanistan og Guantanamobasen.

Press på Kirgisistan

I juli krevde Russland, Kina og de sentralasiatiske statene Kirgisistan, Usbekistan, Tadsjikistan og Kasakhstan at USA setter en dato for når landet vil trekke sine militære styrker ut av regionen. Kirgisistan og Manas-basen har vært særdeles viktig for USAs terrorkrig.  Det var Manasbasen som var utgangspunkt for de norske F-16-flyenes bombetokter mot afghanerne.

Etter besøk fra krigsminister Donald Rumsfeld, har Kirgisistan blitt midlertidig banket på plass. Landets forsvarsminister sa etter møtet med Rumsfeld at flybasen i Manas blir værende «så lenge situasjonen i Afghanistan gjør det nødvendig».

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre