20 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

VenezuelaDen rød-grønne regjeringa befinner seg ikke i Oslo, men i Caracas.
Venezuela vil nasjonalisere oljeindustrien, mens den norske regjeringa lar Statoil og Hydro fortsette privatiseringskursen.

Under edsavleggelse for den nye regjeringa sa Venezuelas president Hugo Chavez at «vi skal nasjonalisere alt som er blitt privatisert». Det gjelder i særdeleshet for oljeindustrien i Orinoco nordøst i landet. Her er blant andre Statoil involvert, sammen med multinasjonale selskaper som Chevron, Exxon-Mobil og Conoco Phillips.

Statoil har vært aktive i Venezuela siden 1995, altså flere år før Hugo Chavez vant sitt første presidentvalg i 1999. I 2003 fikk Statoil tilslaget på Blokk 4 i Plataforma Deltana. I Sincor-prosjektet bidrar Statoil med å foredle og raffinere den svovelholdige tungolja til en lettere oljekvalitet.

Chavez vil be kongressen om en fullmaktslov så han kan regjere per dekret. Det betyr at presidenten ikke trenger støtte fra nasjonalforsamlingen for å få gjennom en lov. Etter at opposisjonen, dominert av den reaksjonære høyresida i landet, boikottet presidentvalget, har den bolivarianske bevegelsen så godt som alle plassene i nasjonalforsamlinga.

Chavez har varslet at han ønsker seg Venezuela som en sosialistisk republikk, og at det skal innarbeides i landets navn. Det pågår for tida forhandlinger om å slå Den bolivarianske bevegelsen for den femte republikken, MVR, sammen med et 20-talls venstrepartier og -organisasjoner.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre