28 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Telemark Bataljon i Irak (2015). Foto: Torbjorn Kjosvold/ForsvaretTelemark Bataljon i Irak (bildet er fra 2015). Foto: Torbjorn Kjosvold/Forsvaret

Soldater fra USA, Norge og andre NATO-land er uønsket i Irak. Et folkerettslig mandat finnes ikke. Få dem ut!

70 norske soldater fra Panserbataljonen er i Anbar-provinsen i det vestlige Irak som del av Operasjon Inherent Resolve, i tillegg inngår et mindre antall personell i NATO-misjonen. Begge samarbeider tett med en «logistisk» enhet som opererer fra Jordan.

Parlamentet i Irak har bedt dem ryke og reise, sammen med amerikanerne.

Erna tar ikke et nei for et nei

Men Solberg-regjeringa bryr seg ikke. Ifølge den er det uvesentlig hva landets nasjonalforsamling sier, så lenge Bagdad ikke har kommet med en offisiell utkastelsesordre. At dén kunngjøringa ikke har kommet, skyldes at irakiske myndigheter er livredde for at USA gjør alvor av truslene om å iverksette sanksjoner mot landet, straffetiltak som ifølge Donald Trump vil få sanksjonene mot nabolandet Iran «til å blekne». Donald Trump vil kreve betaling og i tillegg sperre 35 milliarder dollar på irakiske oljekontoer i USA, hvis ikke Irak gjør som USA befaler. Helt siden den kriminelle okkupasjonen av Irak i 2003, har USA sikret seg grepet om statsfinansene og det meste av landets oljeinntekter.

Her er det snakk om reinspikka utpressing, og det veit Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide godt. Faktum er at de norske styrkene, i likhet med de amerikanske, ikke har fnugg av folkerettslig mandat til å bli værende i Irak. Oppgaven deres har heller aldri vært å bekjempe Daesh (IS) og al Qaida. Det har i høyden vært en bigeskjeft, Daesh er tross alt USAs eget produkt. Tilstedeværelsen handler om å vise USA lojalitet og markere at NATO tar «medansvar», slik som i Afghanistan og i Libya.

Parodi og tragedie på samme tid

Parodien midt oppi tragedien, er at den norske forsvarssjefen og mange fagmilitære beklager seg over at Norge mangler et såkalt troverdig forsvar. Deres bekymring er ressurs- og mannskapsmangel, noe som jo skyldes at landets elitestyrker er på utenlandsoppdrag, som i Irak. Og i Afghanistan. Og i Baltikum. Og så videre. Hele logikken om NATO-medlemskap og total underdaninghet for USA som «hjørnesteinen i det militære forsvaret av Norge», faller på sin egen urimelighet. Det forholder seg nøyaktig motsatt, også om en godtar premisset om at det imperialistiske norske borgerskapet har evne og vilje til å forsvare norsk terrirtoriell suverenitet. En trenger ikke være fagmilitær for å se at krigsoppdrag for USA og NATO støvsuger norsk territorium for det beste utstyret og de mest veltrente styrkene.

Men sånt biter ikke på de fanatiske NATO-tilhengerne som skal redde oss fra den russiske bjørnen og den kinesiske pandaen. Isteden er dette enda et «argument» for å åpne nye baseanlegg og flystriper for USA-imperialistene, ettersom de norske militære ressursene er så «hardt pressa»! Det siste i den nasjonale hallikvirksomheten til forsvars- og utenriksministeren er å la USA ta i bruk flystripa på Jan Mayen, den tåkelagte øya i isødet som NATO-Norge hittil ikke har militarisert åpenlyst for å unngå å provosere fram økt spenning i nordområdene. Jan Mayen har til nå fungert mest som en lyttestasjon, aldri som en offensiv flybase.

Internasjonal aksjonsdag

Den internasjonale aksjonsdagen mot krig i Midtøsten ble markert verden over lørdag 25. januar. Demonstrantene fordømte USAs ulovlige henrettelse av den irakiske generalen Qasem Soleimani på irakisk jord og krevde imperialistene ut av regionen.

I Bagdad marsjerte rundt to millioner (tallene varierer fra en million opp til tre og en halv million) med krav om at USA må trekke seg ut i en av de største demonstrasjonene i landets historie. I flere titalls byer i USA var det store markeringer, slik det også var en rekke steder i Europa og på andre kontinenter. Freds- og antikrigsbevegelsen i Norge har lenge ligget nede, men også her er ting i endring.

I Oslo møtte et 70-tall demonstranter fram foran Utenriksdepartementet for å fordømme den amerikanske aggresjonen og kreve norske og andre fremmede styrker ut av Irak. Appellanter fra flere partier og organisasjoner deltok på markeringa som var arrangert av Stopp NATO og Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF).

Ava Borch-Solem (17) fra Stopp NATO holdt en skarp appell som du kan se og høre nedenfor.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre