19 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

kiwi miniprisHK-HAVARI: Resultatet for de ansatte i varehandelen er skandaløst dårlig. Vi tipper på nei-flertall ved uravstemninga!

De ansatte i varehandelen raser over forhandlingsresultatet mellom Virke og Handel og Kontor, et av LOs største forbund. Med god grunn.

Resultatet er så dårlig at en tredjedel av forhandlingsutvalget mener det bør stemmes ned.

I forkant raslet HK-ledelsen voldsomt med sablene. Medlemmene i Ikea og andre vareutsalg forberedte seg på streik. Her skulle det slåss for de butikkansatte som har «stått han av» og utsatt seg for risiko under koronakrisa. De skulle ha lønn for strevet – og ikke minst skulle forbundet ha igjennom full lønn under sjukdom og feriepengeopptjening også etter 48 sykedager.

Hva med løftene om «lønn for strevet» for de som jobber i butikk?

Og resultatet? Verre enn frontfaget. Det generelle tillegget er null kroner og øre, altså regelrett lønnsnedslag. HK oppnådde ingenting når det gjelder forskuttering av sjukepenger. Kort sagt ikke en dritt når det gjelder hovedkrava. Alt er solgt unna for å opprettholde garantilønnsordninga som Virke ville ha reforhandla. Garantilønna har eksistert siden 1990 og har vært viktig for å løfte minstelønna – eller kvinnelønna – på de laveste tariffsatsene.

Plasteret er noen kroner i tillegg for seinvakter på lørdag og søndag, samt at deltidsansatte som jobber mindre enn 12 timer i uka skal ha rett på skift- og helgetillegg. Og en masse prat om bærekraftig klimasamarbeid på arbeidsplassen, noe som i praksis er omtrent å selge lønna for grønne planter på kontoret.

«Igjen la HK seg flat.» Sånn reagerer HK-medlemmene på sviket

– Dette er et historisk resultat, sier forbundsleder Christopher Beckham til HK-nytt. Ja, et historisk dårlig resultat. Og det i en situasjon hvor store deler av varehandelen som sportsutsalg og møbelforretninger har rekordstore omsetningstall.

På forbundets facebook-sider har mange medlemmer gitt utløp for raseriet sitt: «Igjen la HK seg flat. Og ved å avblåse streiken er jeg redd at toget har gått for en bedring av sykelønnsordningen. Utrolig svakt og skuffende», skriver en.«Skuffende må jeg si, … dere skulle virkelig løfte oss opp og gi oss igjen for det vanvittige presset vi jobber under i utgangspunktet og enda mer ekstremt nå etter corona. … Skam dere», skriver en annen. 

Reaksjonene er representative for stemninga på grunnplanet. Vi tipper det går mot et nei ved uravstemninga som avsluttes 5. oktober!

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre