28 mai 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Femti ganger høyere lønn

15. september smalt sjølveste Aftenposten til på førstesida med at Sverre Leiro, toppsjef i NorgesGruppen og dermed øverste sjef for alle Kiwi-butikkene (og Meny, Spar, Ultra …) har ei lønn som tilsvarer det som 50 ansatte i Kiwi-butikker tjener. De seks toppsjefene i NorgesGruppen har fått inntekta si økt fra 22 millioner til 39 millioner kroner. Det er ei lønnsøkning på 76 prosent. Mens tillegget som de Kiwi-ansatte fikk, gjorde at de såvidt krabba over tre hundre tusen i årsinntekt.

Når Aftenposten spør Leiro om han vet hva en vanlig butikkansatt i konsernet tjener, blir han blåsur og avbryter intervjuet.

To dager seinere, den 17. september, kommer LO og HK på banen. Forbundsleder Sture Arntzen i Handel og Kontor minner om hvordan NorgesGruppen, gjennom sitt medlemskap i hovedorganisasjonen HSH, maner til moderasjon:
– Årets lønnsoppgjør startet med en elendighetsbeskrivelse fra HSHs side. Det var nesten så vi fikk en følelse av å skylde dem penger. Det er ingen tvil om at lønnsnivået vil skape harme, og det vil skape problemer for fremtidig lønnsoppgjør, fortsetter han.

Moderat harme

LO-leder Roar Flåthen.
LO-leder Roar Flåthen er bekymret for at lederbonuser kan skape problemer for moderasjonslinja.

Også LO-leder Roar Flåthen reagerer på nivået på lønns- og bonusutbetalingene i NorgesGruppen. Han poengterer at de butikkansatte som gjør jobben er lavtlønna.

Men hva gjør LO med det? To dager tidligere sa samme Roar Flåthen til NRK at det ikke er noen grunn til endre den ansvarlige kursen fra årets oppgjør, verken neste år eller i årene fremover.

Det veit vi av solid erfaring betyr ansvarlighet overfor arbeidskjøperne og «moderasjon» for arbeidsfolk. Sånn at de Kiwi-ansatte kan fortsette på luselønn mens handelsborgerskapet og deres administratorer kan fortsette fråtsefesten. I overskuelig framtid, ifølge LO-lederen.

– Det som irriterer oss nå, er at de som leverer jobben er lavtlønnede, sier Flåthen til Aftenposten. – Mange er kvinner, med tøffe arbeidstider og arbeidsforhold generelt. I tillegg er det mye deltidsordninger, sier Flåten. Men mest av alt er han irritert over at de ansatte ikke har plass i styrene. 

Det er luselønna som er problemet

For butikkarbeiderne er det sikkert stor trøst at det irriterer LO-lederen og skaper harme hos HK-lederen når lederlønningene er for høye. Problemet for dem er at lønna de skal leve av er for lav. LO-lederen synes det er urimelig at de som leverer jobben er lavtlønna mens sjefene høster Ultra-bonuser. Men betyr det at han og LO vil fronte beinharde lønnskrav for de butikkansatte på, la oss si tjue prosent? Glem det. Det Flåthen sier mellom linjene er at sjefene bør være mer beskjedne når arbeidsfolka allerede er det. Når han og Sture Arntzen i HK bekymrer seg for at grådigheten «vil skape problemer for fremtidige lønnsoppgjør», så er problemet de ser for seg et grunnplansopprør som bryter med moderasjonslinja og femtiøringene som LO heltemodig kjemper fram hver vår.

En straight flush i riktig farge!Rød flush!

«Du kjenner oss» heter det i en av reklamene til NorgesGruppen. De ansatte kjenner i hvert fall at lommeboka er slunken. Skal den fylles, så nytter det ikke å satse på Spar, Joker eller Trumf-kort, verken fra NorgesGruppen eller LO-toppen. Når denne gjengen stokker kortene, sitter arbeidsfolk alltid igjen med Svarteper.

Hvis arbeidsfolk skal få med seg noe av potten, må de svi lurekortene og spare de røde til en solid flush.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre