25 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Trakassering og diskriminering av røykere på arbeidsplassen får mer og mer sosial aksept og offentlig godkjenningsstempel. Arbeidsmiljøloven er i ferd med å vingeklippes, i sunnhetens navn.

Det er flere år siden Toyota Norge gjorde det klart i stillingsannonser at røykere var uønsket arbeidskraft som kunne glemme å søke jobb i bedriften. Det var knapt noen som reagerte mot denne åpenbare diskrimineringa.  Nå har Sørum kommune i Akershus og Alta kommune i Finnmark innført totalforbud mot å røyke i arbeidstida, også i spisepausen. Denne gangen reagerer heldigvis fagbevegelsen. – Totalforbud mot å røyke i arbeidstida er trakassering og på grensen av mobbing av røykere, sier nestleder Geir Mosti i Fagforbundet.

Det er faktisk langt over mobbegrensa. Men det kan fort bli verre. Og ikke-røykere som tenker at det kan være til pass for dem som ennå ikke har hatt vett til å stumpe sigarettene, bør være forberedt på at de står for tur i neste runde.

Sunn diskriminering

Sengetøykjeden Jysk i Danmark har gått et skritt videre når firmaet ikke vil ha røykere blant sine ansatte. Nå er det sunnheten og sjukefraværet som er argumentet. – Vi ønsker ikke å skille ansatte på grunn av religion, etnisk opprinnelse, kjønn eller alder, men vi ønsker det med sunnhet, slår direktøren fast ifølge TV2-nyhetene.

Inntil videre er ikke dette «helseprinsippet» satt ut i livet ved Jysk sine norske avdelinger. Men det kan skje fort, særlig hvis Jens Stoltenberg og kompani skal ta nye grep «for å få sjukefraværet ned». Og da kan snart de som er for feite eller tungpusta, de som ikke har medlemskort i SATS eller de som spiser pølser i arbeidstida snart regne med å få fyken hvis de ikke omstiller seg til kapitalens behov. I sunnhetens hellige navn.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre