3 desember 2023

Abonnér for kr 100,-

Vipps til 634620 eller velg

Det økonomiske senteret Shanghai med nakketak på USAs økonomiDe kinesiske valutareservene har passert den svimlende sum av tusen milliarder (en billion) dollar, eller rundt 6,5 billioner norske kroner. Reservene fortsetter å vokse med omlag 20 mrd dollar hver eneste måned.

Den voldsomme kinesiske akkumulasjonen av valuta skyldes landets enorme eksportinntekter i kombinasjon med en kunstig lav vekslingskurs på kinesiske yuan, som brukes som et middel for å utvide eksporten ytterligere.

Kina finansierer amerikansk økonomisk opptur

De nordamerikanske forbrukerne står for en formidabel andel av omsetningen av kinesiske varer. Rundt 70 prosent av reservene består av amerikanske dollar, noe som i praksis betyr at Kina er «hovedsponsoren» som finansierer USAs enorme utenlandsgjeld. Kina kan bruke reservene til oljekjøp (olje prises som kjent i dollar), investere dem i USA, eller – det som skremmer USA mest av alt – den kinesiske sentralbanken kan selge unna dollar i stort omfang og f.eks. veksle dem om til euro.

Et mektig våpen i bakhånd

De formidable valutareservene gir dermed Kina et mektig våpen og en permanent joker i ermet som når som helst kan stagge det amerikanske økonomiske oppsvinget. En svekket dollar vil føre til kraftig depresisering av børsverdien på amerikanske selskaper, og vil tvinge Federal reserve til å skru opp rentenivået og dermed bremse den innenlandske etterspørselen og kanskje utløse krakket i det amerikanske bolig- og eiendomsmarkedet som lenge har vært spådd.

Inntil videre holder Kina igjen, fordi et fall i amerikansk etterspørsel etter kinesisk-produserte varer vil ramme Kina sjøl. Men trusselen er latent, og et særs nyttig våpen for Kina å ha i bakhånd overfor USA.

Les også: Kina som global oppkjøper skremmer USA

Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre
Elektrosjokket som måtte komme
Det er ingen krise på det europeiske strømmarkedet, mener energibyrået ACER. Markedet virker helt...
Les videre