16 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

SU-leder Kirsti Bergstø kaller regjeringsvedtaket om at Norge ikke skal sende spesialstyrker til Sør-Afghanistan i umiddelbar framtid for «en viktig seier for SV og fredsbevegelsen». SU hadde i forkant truet med demonstrasjoner hvis SV i regjering nok en gang ga grønt lys for utvida norsk krigsinnsats mot Afghanistans folk.

Også avisa Klassekampen er henrykt, både på forsida og lederplass over denne «kloke og ansvarlige» beslutning, mens de rabiate anklagene fra Høyre, KrF og FrP om at Norge svikter sine NATO-forpliktelser osv. blir karakterisert som «uansvarlige» politiske utspill.

SUs «seier» kom i stand etter at SV nyss måtte sluke noen tusen tonn CO2-utslipp på Mongstad, og straks etter at Senterpartiets leder Åslaug Haga (som enkelte fabler om er et parti på 'venstresida') slo fast at «det er en selvfølge at Norge stiller opp for NATO når det gjelder å sende soldater til det sørlige Afghanistan». ­– Vi kan ikke overlate drittjobbene til USA og Storbritannia og bare ta de snille, humanitære oppdragene selv, sa Haga til Dagsavisen.

For å unngå faren for ei regjering i oppløsning og et SV oppløst i tårer, valgte Stoltenberg og Støre å stagge Haga og «motstå» NATO-presset en stund, med løfter underhånden om at det her bare er snakk om en midlertidig utsettelse.

Hvor som helst og når som helst

Ringreven Jonas Gahr Støre formulerer det slik overfor Nettavisen:
- Dette er en situasjonsbestemt vurdering. Det er ikke slik at det er satt grenser for hvor Norge kan bidra eller hva vi kan bidra med. I den gitte situasjon føler vi at det norske engasjementet er passe.

518 norske soldater står for tida i ISAF-styrkene til NATO. Norge har «bidratt» til å okkupere landet helt siden USA i 2001 brukte artikkel 5 i NATO-pakten til å kreve at hele NATO skulle stå bak dem i kamp mot et land som aldri hadde angrepet USA. Osama bin-Laden er som kjent fra Saudi-Arabia.

Over nyttår, midt i den afghanske vinterkulda, kan vi gå ut fra at presset mot Norge blir skrudd på igjen, og at soldatene blir sendt ekspress mens Kristin Halvorsen forklarer sine egne at en 'ny situasjon' har oppstått. Og hun vil for så vidt ha rett: NATO vil i løpet av de neste månedene ha gått på enda flere blodige tap i sin tapte krig for å hundse afghanerne til å bli lydige bikkjer for Vesten.

Noen står fortsatt oppreist i SV, som partiets internasjonale leder Reza Rezaee, som krever at Norge må trekke styrkene helt ut av hele Afghanistan.Han mener ISAF ikke lenger er det samme ISAF som SV sa ja til i Soria Moria-erklæringen. – ISAF er nå blitt en del av krigføringen i Afghanistan. Da er det vanskelig å si at Norge vil drive med fredelige oppdrag, sier Rezaee til Dagbladet.

I eget fett

Dette er et prisverdig forsøk fra Rezaee, men dessverre temmelig naivt. På Soria Moria gikk «kompromisset» ut på at norske kommandostyrker skulle trekkes ut fra de amerikanske morderbandene i Operation Enduring Freedom, og utelukkende inngå i NATOs ISAF-tropper. Men lenge før regjeringa tiltrådte, var det åpenbart at USA ville ansvarliggjøre NATO for stadig større deler av Afghanistans «sikkerhet», særlig etter at motstanden fra Taliban og andre afghanske styrker ble sterkere og kanonføden til okkupasjonen av Irak tørket inn. Det var varslet at OEF ville overlate sine offensive operasjoner i det sørlige og østlige Afghanistan til ISAF, noe som ble fullbyrdet for et par uker siden.

Uansett vakre ord, bidro SV indirekte allerede i fjor høst til at USA kunne frigjøre styrker til Irak, og ansvarliggjøre NATO-partnerne helt og fullt for Afghanistan. Som fortsatt regjeringspartner kommer SV til å steike i sitt eget fett i tida som kommer. Alt som skal til er at NATO og USA skrur på komfyren.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre