13 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Det ser ut til å være en ikke-sak når Norge gir offisiell støtte til at erklærte fascister blir inkludert i en europeisk regjering og dens væpnede styrker.

Det skorter ikke akkurat på spørsmål som H/FrP-regjeringa bør stilles til ansvar for, spørsmål som bokstavelig dreier seg om liv eller død – enten vi snakker om velferdsrasering, Middelhavet eller Ukraina. Men norske medier foretrekker å lage stormbølger i vannpytter. Skumtoppene tar oppmerksomheten vekk fra virkelige orkaner i langt mer grumsete farvann.

Det ferskeste eksemplet er utfallene mot Siv Jensen fordi hun har uttrykt usikkerhet om hvorvidt klimaendringene i sin helhet er menneskeskapte. FrP har selvsagt sin egen tvilsomme agenda i miljøspørsmål; men om vi nå tar Jensen på ordet, så sier hun ikke annet enn at naturens egne prosesser kan være like viktige som at vi slipper ut drivhusgasser i atmosfæren. Uttalelsen burde nøkternt sett ikke gi grunnlag for en eksaltert debatt eller grovkalibret mediebombardement, særlig ikke når den kommer fra lederen av FrP.

Kunngjøring fra det ukrainske forsvarsdepartementet.Kunngjøringa fra det ukrainske forsvarsdepartementet.Samtidig, langt utenfor ringen hvor Siv Jensen må tåle klimajuling, tilkjennegir statssekretær Bård Glad Pedersen i UD at norske myndigheter stiller seg positive til at en internasjonalt ettersøkt fascist og nazist, Dmitro Jarosj, og hans terrorbrigader i Pravy Sektor (Høyre Sektor) blir innlemmet i den ukrainske hæren. (Glad Pedersen har, som det framgår av artikkelen, i ettertid forsøkt å moderere sin begeistring noe.) Jarosj er blitt rådgiver i generalstaben. Den samme generalstaben som norske stabsoffiserer og annet militærpersonell samarbeider med.

Bare ABC Nyheter fant det verd å viderebringe såpass sensasjonelle uttalelser. Ingen av de store mediene  bryr seg når Norge gir offisiell støtte til at erklærte fascister blir inkludert i en europeisk regjering og dens væpnede styrker. Til gjengjeld er flere av dem oppbrakte over at et antifascistisk monument i Oslo angivelig «brutaliserer bybildet»!

Tausheten tyder på at lite eller ingenting er lært 70 år etter naziokkupasjonen og bare fire år etter 22. juli. Det er nesten ikke til å fatte.

Jahn Otto Johansen, som i flere tiår dekket Øst-Europa for blant annet NRK, ba for et år siden Børge Brende om å ta tydelig avstand fra høyreekstremistene i Ukraina (ABC Nyheter 10. mars 2014). Svaret lot vente på seg. Nå har Brendes statssekretær respondert, om enn ikke akkurat på den måten Johansen og andre antifascister hadde håpet på.

Monumentet «Knus nazismen» som ble avduket i Oslo den 1. mai er som et varsko. Kanskje burde det lages en kopi som kan reises foran Utenriksdepartementet?

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre