30 november 2023

Abonnér for kr 100,-

Vipps til 634620 eller velg

Det tok halvannet år før FNs forrige generalsekretær Kofi Annan evnet å si i klartekst at den USA-styrte angrepskrigen mot Irak i mars 2003 var illegal og i strid med FN-pakten. Men i forhold til etterfølgeren sørkoreanske Ban Ki-moon, er Annan for regelrett USA-kritiker å regne.

Ban Ki-moonI et intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung den 9. juli presterer Ban Ki-moon blant annet å si følgende:
«De forente stater spiller hovedrolla i koalisjonsstyrkene i Irak. Det har avkrevd USA mange offer. Ingen kan bestride at Amerika har spilt en betydelig rolle i stabiliseringa av Irak. Vi må vite å verdsette dette bidraget fra USA sin side og ofrene som er forbundet med det. Hvordan amerikanerne vil videreutvikle sitt militære nærvær og sin -strategi vil de selv avgjøre, i tett samråd med koalisjonsstyrkene. I dette er ikke FN direkte delaktig.»

FNs generalsekretær, den som mer enn noen skal vokte FN-pakten og irettesette dem som krenker den, velger i stedet å hylle den staten som mer enn noen annen har krenket og vanæret pakten ved å gå til ulovlig krig mot en suveren stat. Denne åpenlyse omfavnelsen av århundrets største krigsforbrytelse har avstedkommet hakeslepp sjøl blant Vestens logrende NATO-journalister.

Men Bans uttalelse er intet feilgrep eller forsnakkelse, sjøl om han da han ble tatt i ed før nyttår lovte å være en brobygger og en god leder for et «dynamisk og modig FN». Allerede i januar forsvarte Ban den barbariske henrettelsen av president Saddam Hussein, skjønt FN offisielt sier seg å være motstander av dødsstraff. Og i mars nektet han å møte den legitimt valgte palestinske statsminister Haniyeh fra Hamas – en boikott som var iscenesatt av USA og Israel.

Der Kofi Annan var unnvikende og krypende, opptrer Ban Ki-moon som om han var pressetalsmann for Det hvite hus. Men så er jo også Sør-Korea halvt okkupert av den amerikanske imperialismen.

Artikkelen er opprinnelig publisert på sidene til Komiteen for et fritt Irak

Trykt som debattinnleg i Klassekampen 31. juli 2007,

Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre
Elektrosjokket som måtte komme
Det er ingen krise på det europeiske strømmarkedet, mener energibyrået ACER. Markedet virker helt...
Les videre