8 september 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

tog oslos

 Dette minner stygt om et jernbanekupp, sier Nei til EU i ei pressemelding etter at den avtroppende Solberg-regjeringa har pressa EUs fjerde jernbanepakke inn i EØS-avtalen. Det skjedde på møtet i EØS-komiteen (fellesorganet for EU og de tre Efta-statene) 24. september.

Pressemelding fra Nei til EU

Det er vanskeligere å få EU-direktiver ut av EØS-avtalen enn å få dem inn. Som et siste spark til velgerne og den kommende regjeringa dytter Solberg-regjeringa EUs fjerde jernbanepakke inn i EØS-avtalen.

Nei til EU reagerer sterkt på framgangsmåten.   

Roy PedersenRoy Pedersen er leder i Nei til EU. Foto: Nei til EU.– Dette minner stygt om et jernbanekupp. Hastverket skyldes at et solid flertall i det nyvalgte Stortinget sier nei til EUs fjerde jernbanepakke. Ei regjering på vei ut burde vise demokratiet respekt, sier organisasjonens leder Roy Pedersen.   

Han viser til regjeringens egne nettsider hvor det fremheves at en regjering på oppsigelse «må være varsom med å fatte beslutninger i politisk kontroversielle saker».   

Avtroppende regjering gir også blanke i kjørereglene i EØS, ifølge Pedersen. Ved å overføre beslutningsmakt direkte til EU-organer, er kjørereglene i EØS-avtalen brutt, poengterer han. For å glatte over dette faktum har Norge fått EØS-partnerne med påei felleserklæring med forsikring om at dette bruddet på kjørereglene ikke vil skape presedens.   

– Det er like betryggende som solskinnsgarantier for neste sommer, sier en tydelig irritert Nei til EU-leder.  

Pedersen mener det som er tatt inn i EØS-avtalen også må kunne tas ut, og spiller ballen over til det nye flertallet på Stortinget.   

Vedtaket i EØS-komiteen rokker ikke ved det krystallklare valgresultatet, kravet fra fagbevegelsen og tusener av ansatte i jernbanesektoren, fastslår han. Pedersen forventer at handlingsrommet utnyttes og sammenfatter hovedkravene til den nye regjeringen slik:

  • Norsk jernbane skal ikke underlegges EUs jernbanebyrå eller andre EU-organer.  
  • Obligatorisk konkurranseutsetting av jernbanen uavhengig av hvilken regjering vi har, må avvises.  

For spørsmål og kommentarer kontakt Roy Pedersen på 930 27 592.