4 oktober 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Et lite folkehav på et par tusen mennesker stilte opp ved avdukinga av skulpturen «Knus nazismen» foran Østbanehallen i Oslo 1. mai.

Monumentet «Knus nazismen» er en hyllest til Asbjørn Sunde og sabotørene. Foto: © CC-BY Revolusjon/JRS«Knus nazismen» er en hyllest til Asbjørn Sunde og sabotørene. Foto: © CC-BY Revolusjon/JRSDet ble en mektig og verdig foreløpig avslutning på en årelang kamp for å hedre dem som ga det aller største bidraget i den militære motstanden mot nazismen i okkupasjonsåra.

Avdukinga av det symboltunge monumentet var også et stort øyeblikk for de gjenlevende medlemmene av «Osvald-gruppa» som var til stede som hedersgjester: Marie Malmo, Harry Sønsterud, Lars Bottols og Signe Raassum.

De heltemodige sabotørene har inntil helt nylig blitt fortidd og mistenkeliggjort av norske myndigheter. «Osvald» var dekknavnet som Spaniakjemperen, kommunisten og sabotørlederen Asbjørn Sunde brukte.

Valget av Oslo Ø for plasseringa er ingen tilfeldighet. Det var her den første sabotasjeaksjonen fant sted i februar 1942. Osvald-gruppa hadde et betydelig antall jernbaneansatte i sine hemmelige rekker. Av de rundt hundre sabotasjeoperasjonene gruppa gjennomførte, dreide et stort antall seg om sprengning av stasjoner, bruer, toglinjer og jernbanemateriell.

«Det var verd å kjempe for friheten.» Asbjørn Sunde. Foto: © CC-BY JRS/Revolusjon.Historikeren Lars Borgersrud har gjennom flere tiår gått til kildene for å få den fortidde historien om sabotørenes rolle fram i lyset. Minnesmerket er blitt muliggjort etter en lang prosess der krefter i fagbevegelsen har vært den drivende kraft. Fagforbundet og LO-kongressen har bevilget en halv million kroner hver. I tillegg har NSB og Jernbaneverket bidratt. Leder av juryen og Komiteen for det antifascistiske monumentet for Osvald-sabotørene og de falne ved NSB, Hans O. Felix, er tidligere leder av El & IT-forbundet. Med seg i komiteen har han hatt nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, og leder av Norsk Lokomotivmannsforbund, Rolf Jørgensen.

Felix brukte mye av sin tale på å imøtegå den til dels hatske kritikken av monumentet som har blitt framført fra krefter som Civita, Minerva, Christian Ringnes og Harald Stanghelle i Aftenposten. Disse miljøene sier enten rett ut at de ikke ønsker noe monument over sabotørenes krigsinnsats, eller de argumenterer «estetisk» med at kunst av «sovjettypen» er en hyllest til Stalin som ødelegger bybildet – og med at Asbjørn Sunde og mange av sabotørene var kommunister med stor respekt og beundring for Sovjetunionen. Den underliggende antikommunismen er dårlig gjemt.

Byrådslederen i Oslo ønsker for sin del å innføre politisk behandling av hva slags kunst som skal utplasseres på offentlig sted, altså politisk sensur. Slike utspill kommer fra de samme kretsene som påstår at monumentet symboliserer diktatur og «sovjetstat», poengterte Felix.

Odd Haldgeir Larsen fra Fagforbundet sa at det var på høy tid et slikt minnesmerke kom på plass, og at dette var hans stolteste øyeblikk etter 30 år som tillitsvalgt.

– Vårt ansvar i dag er å føre en uforsonlig kamp mot fascismen i alle dens former.
Rolf Jørgensen, leder Norsk Lokomotivmannsforbund.

Rolf Jørgensen fra Norsk Lokomotivmannsforbund la særlig vekt på kampen mot fascismen og nazismen. Han minnet om at dette er en kamp som langt ifra er vunnet en gang for alle, heller ikke i Norge, og viste til hvordan de brune kreftene igjen marsjerer i gatene i europeiske land som Hellas og Ungarn. Jørgensen fant det avskyelig at Norge og andre vestlige regjeringer i dag støtter og hyller fascister i statsledelsen i Ukraina som demokrater. – Det må være et tankekors, sa han.

– Vårt ansvar i dag er å føre en uforsonlig kamp mot fascismen i alle dens former, avsluttet Jørgensen.

Roy Pedersen fra LO i Oslo ledet arrangementet, og ga løfte om at fagbevegelsen i Oslo vil ta godt vare på monumentet. Det er ord som Civita og byrådet bør ta til seg, i tilfelle de har planer om å forpurre at den midlertidige oppføringstillatelsen blir varig forlenget.

Trond Ingebretsen urframførte sin sang «Menn i mørket» ved avdukinga, en hyllest til «usynlige soldater i de navnløses hær». Menn i mørket var også tittelen på selvbiografien til Asbjørn Sunde («Osvald»).

Alle talerne, kunstnerne og ikke minst veteranene fra Osvald-gruppa, høstet varm og kraftig applaus fra de mange frammøtte.

Bjørn Melbye Gundersen har laget skulpturen som borgerskapet og deres kunstelite mener er «propagandakunst og en åpenbar forherligelse av Sovjet-kommunismen».

Les også:

{jcomments on}