19 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

niger flag 960 720

Det vi ser i Niger er et konkret uttrykk for imperialistisk rivalisering i Afrika, skriver Frankrikes kommunistiske arbeiderparti (PCOF) i denne uttalelsen.

I Niger er president Bazoum styrtet i et militærkupp. Høytstående offiserer i de væpnede styrkene, inkludert general Tchiani, leder av presidentgarden, suspenderte grunnloven, stengte grensene og opprettet en Nasjonal komité for beskyttelse av hjemlandet (CNSP).

Mye av motstanden mot regimene til Issoufou (2011–2021) og hans etterfølger Bazoum, forener seg rundt CNSP. Det har funnet sted støttedemonstrasjoner i hovedstaden Niamey og i andre byer, men den store massen av befolkningen er avventende.

Befolkningen er utslitt: den orker ikke mer elendighet i et land rikt på mineraler av alle slag, plyndret av multinasjonale selskaper, inkludert Orano, (ex-Areva) som har drevet urangruver i flere tiår. Den tåler ikke lenger tilstedeværelsen av franske militærtropper fra Barkhane-systemet som er overført til Niger etter at franske styrker er tvunget ut fra Mali, og deretter fra Burkina Faso. «Sikkerhetssituasjonen», det vil si overgrepene til jihadistgrupper, er like alvorlig til tross for 1500 soldater og franske baser, amerikanske spesialenheter med sine droner og tyske og italienske instruktører ... Dette er grunnen til at et av slagordene for demonstrasjonene er «Franske soldater ut, ut med Barkhane».

Fransk imperialisme og dens EU-allierte aksepterer ikke å se «EUs privilegerte partner i Sahel» kutte båndene. De krever gjeninnsetting av det avsatte statsoverhodet og organiserer en økonomisk, finansiell, kommersiell blokade av dette kystløse landet for å «legge press» på juntaen. Men de første ofrene for denne blokaden er befolkningen, både i byene og på landsbygda.

Den kriminelle blokaden rammer i første rekke folket i Niger

President Macron sa at han «ikke vil tolerere noe angrep på Frankrike og dets interesser og vil reagere umiddelbart og med fast hånd». Men han vet at en direkte militær intervensjon vil fremprovosere et folkelig svar i Niger, vil øke motstanden mot tilstedeværelsen av fransk imperialisme i de andre landa i regionen og vil også risikere å møte motstand i selve Frankrike. Dette er grunnen til at han mobiliserte stats- og regjeringssjefene i ECOWAS-statene, i det minste de som fortsatt er allierte av fransk imperialisme, til å iverksette den kriminelle blokaden av Niger og til å forberede en felles militær intervensjon, noe som ble diskutert i begynnelsen av juli under et ECOWAS-toppmøte, for tiden ledet av Nigeria.

Som i Mali og Burkina ble det vaiet med russiske flagg i demonstrasjonene. For de franske lederne og EU-landa som er involvert i Sahel (Tyskland, Italia) er dette bevis på at demonstrantene er styrt av Russland. Det er åpenbart at Russland prøver å utnytte vanskelighetene til fransk imperialisme til å utvide sin innflytelse og ta kontroll over rikdommen i Niger, slik det gjør i andre afrikanske land. Det vi ser er den konkrete manifestasjonen av krigen for imperialistisk omfordeling som de imperialistiske maktene fører, spesielt i Afrika. 

Folkene har ingenting å vinne ved å stille opp bak den ene eller den andre av disse imperialistiske maktene, og for oss betyr dette å fordømme «vår» imperialisme og kreve tilbaketrekning av dens tropper.

Nei til den kriminelle blokaden som truer folket i Niger

Franske tropper ut av Niger

Nei til imperialistisk innblanding i Niger

Paris, 31. juli 2023

Niger : l’armée française doit partir, pas d’ingérence directe ou indirecte de l’impérialisme français

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre