22 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

folkeavstemning tyrkia

Tyrkia går til folkeavstemning søndag for å si ja (evet) eller nei (hayir) til grunnlovsendringer som gir president Erdoğan utvida diktatoriske fullmakter. Nei-sida slipper nesten ikke til i de store mediekanalene. Uttalelsen nedenfor er fra november 2016.

Med bekymring noterer vi Tyrkias aggressive og krigerske politikk – både på hjemmebane og utenrikspolitisk. Regjeringa til AK-partiet og dets leder Recep Tayyip Erdoğan holder de demokratiske rettighetene i et jerngrep. Dette utgjør en trussel mod alle folkelige rettigheter, spesielt mot ytringsfriheten og pressefriheten.

Kuppforsøket den 15. juli var «en guds gave» til Erdoğan, ifølge ham selv. Han har utnyttet det til å fremme innføringa av et ettparti- og enpersonsdiktatur.

Unntakstilstanden som ble erklært etter kuppforsøket tjente til å kneble all opposisjon imot den reaksjonære politikken og til etablering av Erdoğans presidentstyre med det formål å samle all makt i egne hender.

Dette betyr også at Erdoğan har startet et angrep på de demokratiske kurdiske kreftene både i Tyrkia og utenfor landets grenser.

Han angriper også de demokratiske TV-stasjonene som med rette fordømmer hans reaksjonære politikk, dette gjelder ikke minst arbeidernes TV-stasjon Hayatin Sesi TV. I dag er dusinvis av TV- og radiostasjoner og aviser forbudt. Dusinvis av journalister er fengslet. Grunnleggende faglige rettigheter er i ferd med å bli avskaffet. Ytringsfriheten til hele opposisjonens blir slått ned for fote.

Vi erklærer vår solidaritet med alle de kampene som nå trues med undertrykkelse gjennom statens unntakstilstand og unntakslover!

Vi krever på det sterkeste at alle demokratiske rettigheter beskyttes!

Vi appellerer til alle demokrater, fagforeningsfolk, journalister og menneskerettighetsaktivister om å vise sin solidaritet, om å kreve frihet for den tyrkiske pressa, om å reise krav om at alle medier kan arbeide uten undertrykkelse og om at alle fengslede journalister blir løslatt!

Den internasjonale Konferansen av marxistisk-leninistiske partier og organisasjoner (IKMLPO), oktober 2016.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre